Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan bluffer hackere sig til lønudbetalinger med lumske metoder

En almindelig form for cybersvindel er såkaldte BEC-angreb (Business E-mail Compromise). Her bruger bedragere stjålne mailadresser til at lade som om, de er ansat i en virksomhed.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En af disse BEC-typer er særligt aktive i lønudbetalingsperioder, hvor hackeren foregiver at være en medarbejder, der sender en mail til HR- eller lønafdelingen. Via den stjålne mailadresse beder bedrageren om at få sin udbetalingskonto ændret, og dette skal ske hurtigt.

Ifølge FBI's cyberbekæmpelsesgruppe steg denne type forsøg med 815 procent fra 2018 til 2019.

Ligesom andre BEC-angreb skal der flere ting til, før det lykkes for bedrageren:

At bedrageren er dygtig til at efterligne personer i virksomheden.

At det haster med at håndtere sagen

At de, der står bag angrebet, har god viden om, hvordan man skal føre sig frem i maildialogen for ikke at vække mistanke.

Denne type angreb kræver kendskab til, hvem angrebene skal rettes mod, hvem bedragerne skal foregive at være, og hvordan de skal optræde. Gennem research skaffer udøveren sig også viden om, hvordan lønbehandlingen foregår i virksomheden, for ikke at vække mistanke. Disse oplysninger indsamles oftest fra offentlige websteder som f.eks. virksomhedens egen hjemmeside eller LinkedIn.

– Denne type angreb kan gå meget hurtigt, hvis bedrageren ved, hvordan det skal gøres. Udbetalingerne foretages oftest til forudbetalte kontokort, hvor udøveren ikke behøver at registrere en bankkonto. Det gør det muligt for angriberne at bruge pengene hurtigt efter overførslen, og det bliver også sværere at spore, fortæller Örjan Westman, nordisk chef hos Proofpoint.

"Det er også en lumsk måde at angribe på, fordi bedragerne er dygtige til at skabe en fornemmelse af, at det haster. For at beskytte sig effektivt er det vigtigt løbende at uddanne personalet i, hvordan man skal agere i forbindelse med mistænkelige e-mails, og hvilke risici der findes.

Proofpoint blokerer på daglig basis så mange BEC-angreb, at det kunne have kostet virksomheder 2,2 millioner dollar, svarende til 14 millioner danske kroner, hvis bedragerne havde haft held med deres forehavende.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere