Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sæt denne kontaktlinse på øjet – og verden er fyldt med billedtekster

Snart kan du måske med kontaktlinser på øjnene få forklaringer på ting og fænomener omkring dig eller finde vej gennem en by, selvom dit syn er dårligt.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Googles smarte briller blev aldrig nogen succes. Men hvad med nogle smarte kontaktlinser, der kan fylde dit syn med billedtekster, så du får forklaringer til det, som du kigger på? Eller information om, hvilke tøjmærker butikken foran dig sælger? Eller som gør dig i stand til se i mørke?

Lige netop sådan en opfindelse er amerikanske Mojo Vision på vej med. Den smarte linse blev vist frem på CES-messen i Las Vegas for nylig, skriver flere medier. Forvent ikke – hvis du nikker ja til spørgsmålet foroven – at kunne løbe ind i Synoptik i morgen og bede om et sæt med -3,2 på højre øje og -2,6 på venstre øje. Endnu er vi på prototype-stadiet, men alligevel så langt, at Mojo Vision har kunnet lave overbevisende demonstrationer af det, som de selv kalder "invisible computing".

Alternativ til mobilen

Ideen er ikke, at ens syn skal være blokeret af oplysninger om alt muligt. Man skal selv vælge, hvad man ønsker, at linserne skal oplyse om. Hvordan man rent praktisk foretager dette valg, beretter virksomheden ikke noget om.

Mojo Visions kontaktlinser er blandt andet tænkt som et augmented reality-baseret alternativ til et opslag på mobilen. Det minder lidt om headup-displays til bilforruder. Hos Mojo Vision sidder informationerne blot direkte foran øjet. Det kan også sammenlignes med et Apple Watch, for linserne kan modtage meddelelser om mails og sms'er lige ind i øjet, hvis man konstant vil holde sig totalt opdateret.

Afhjælper dårligt syn

Også mennesker med dårligt syn – for eksempel tunnelsyn – er på Mojo Visions målgruppedisplay. Linsen kan nemlig vise et omrids af omgivelserne og af ansigter og på den måde gøre det nemmere for synshæmmede blandt andet at færdes i det offentlige rum.

Stjerner med forklaring. Kig op på stjernehimlen, og få en forklaring på stjernebillederne.

Men hvordan fungerer den avancerede kontaktlinse? Som minimum skal den udstyres med et mikrobatteri og en 5 GHz-modtager. Alt dette skal der være plads til i linsen, uden at den opleves som et stort sandkorn midt i øjet.

Firmaet forestiller sig også, at et sæt af de smarte kontaktlinser skal kunne ordineres på recept, og det kræver som minimum, at de ikke skader eller generer øjet. Det vil også kræve at sundhedsmyndighederne blåstempler produktet. Derfor vil Mojo Vision ansøge om den amerikanske FDA-godkendelse.

Projektet er altså endnu noget luftigt. Men også andre virksomheder arbejder med konceptet smarte kontaktlinser, herunder Samsung. Så konkrete produkter kan blive en realitet inden for de nærmeste år. Spørgsmålet er så, om vi forbrugere vil tage imod et produkt af denne type. Bliver det et gennembrud for augmented reallity til hvermand eller endnu et futuristisk projekt, der aldrig nåede ind i fremtiden?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere