Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Soldreven teknologi skal uskadeliggøre miljøgifte

Et nyt forskningsprojekt skal udvikle en fotokatalytisk proces, som kan omdanne de svært nedbrydelige og sundhedsskadelige miljøgifte PFAS til uskadelige stoffer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Forskere fra Aarhus Universitet vil udvikle en grundlæggende helt ny teknologi, der har til formål at fjerne de skadelige per- og polyflouralkylstoffer, PFAS, der siden 1940’erne er blevet benyttet i industrien til et utal af produkter, og som siden har ophobet sig i mennesker, dyr og miljø.

Teknologien tager udgangspunkt i udviklingen af et bæredygtigt biokul-baseret fotokatalytisk nano-materiale, der ved hjælp af energi fra solen kan fremskynde en kemisk nedbrydning af PFAS, som ellers ikke ville forekomme.

Slutproduktet er ugiftige flourider, CO2 og vand, og det fotokatalyserende materiale, der benyttes til nedbrydning, kan genbruges og vil efter dets levetid ende ud som intet andet end rent vand.

Projektet, der går under navnet CataForce, har modtaget 6,2 millioner i Sapere Aude-støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.

”Der er et akut behov for at udvikle nye teknologier, der på en bæredygtig, grøn måde kan nedbryde ellers svært nedbrydelige kemikalier. PFAS er nogle af de værste miljøforurenende stoffer, vi har i dag, og desværre findes der ikke bæredygtige metoder til at nedbryde disse stoffer. Det vil vi ændre med dette projekt,” fortæller adjunkt Zongsu Wei, ekspert i PFAS og leder af forskningsprojektet ved Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet.

Uskadeliggør evighedskemikalier

PFAS er både vand- og fedtskyende og desuden meget stabile molekyler. Det gør stofferne uhyre svært nedbrydelige, hvorfor de også går under navnet ’evighedskemikalier’.

Stofferne akkumuleres i mennesker, dyr og natur og er desværre yderst sundheds- og miljøskadelige. Bl.a. kan de være kræftfremkaldende, forårsage ringere immunforsvar, øget risiko for abort, hormonforstyrrelser og fødselsdefekter.

”Der eksisterer i dag en række forskellige teknikker, der benyttes til at afhjælpe problemet med PFAS, men metoderne kræver enten meget energi, andre typer af kemikalier eller fjerner ikke PFAS helt, men overfører dem til en anden fase, f.eks. vand til fast stof. Det, vi foreslår med dette projekt er ekstraordinært, og det er på høje tid, at der bliver gjort noget ekstraordinært inden for dette felt,” siger Zongsu Wei.

Men projektet skal ikke slutte med PFAS, understreger forskeren. Med udviklingen af en helt ny platformsteknologi er slutmålet i bund og grund en verden uden miljøgifte:

”Der er tusindvis af skadelige kemiske stoffer i omløb i miljøet, som bl.a. forurener drikkevandet for millioner af mennesker verden over og ophobes i fødekæden. Den teknologi vi foreslår med dette projekt med udviklingen af et biokulbaseret og genanvendeligt nanorørs-materiale vil ligeledes kunne anvendes til at uskadeliggøre disse stoffer,” siger han og fortsætter:

”Vi ser hen mod en ny generation af vandbehandlingsteknologier som for alvor kan bidrage med at rydde op efter alle de menneskeskabte miljøgifte, der er udledt til miljøet gennem alt for mange år.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere