Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Genanvendelse af it-udstyr kan være en vej til bæredygtighed

Det kan virke uoverskueligt at gøre virksomheder mere bæredygtige, men det behøver ikke være så svært endda, mener virksomhed, og der er mange penge at spare.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Bæredygtighed bliver stadig mere vigtigt for danske virksomheder, både fordi kunder i stigende grad forventer det, og fordi der, ifølge virksomheden 3StepIT Danmark, som har specialiseret sig i genanvendelse af it-udstyr, er mange penge og CO2 at spare.

Selskabet oplyser i en pressemeddelelse, at et af de steder virksomheder let kan sætte ind for at øge bæredygtigheden, er netop genanvendelse af it-udstyr. Ifølge 3StepIT er mængden af elektronikskrot steget med 21 procent de seneste fem år, men på trods af det, så glemmer danske virksomheder at tage dette med i betragtning, når de tænker bæredygtighed.

”Der er mange virksomheder, der har lagt et enormt stykke arbejde i at få en grøn profil, men de overser IT-udstyr som en klimasynder. Vores erfaring fortæller, at der bruges meget krudt på at få egenproduktionen så grøn som muligt, men nogle virksomheder glemmer at se indad og overser, hvad og hvordan de selv bruger produkter, der ødelægger et ellers flot klimaregnskab,” udtaler Allan Juhl, CEO hos 3StemIT.

Danske virksomheder bør indtænke genanvendelse som en del af en totalløsning, mener han, og 3StepIT har fem gode råd til, hvordan danske virksomheder let kan gøre deres virksomheder mere bæredygtige.

Her er de 5 råd:

1 Definér livscyklus: It-udstyr er ikke nødvendigvis forældet, når virksomheder vælger at udfase eller udskifte det. Derfor bør virksomheder, allerede inden de anskaffer sig nyt udstyr, definere, hvornår det er rettidigt at udskifte udstyret. Gøres det på det rigtige tidspunkt, er det muligt at forlænge levetiden på udstyret og få det solgt videre til sekundære markeder. Det udskyder produktionen af nyt udstyr, hvilket – ifølge 3StepIT – udgør op til 80 procent af en enheds samlede CO2-udledning.

2 Dokumenter it-udstyr og dets videre liv: Virksomheder bør dokumentere deres it-udstyrs videre vej efter brugsperioden. Herunder datasletning samt miljøbesparelsen ved videresalg fremfor at skrotte udstyret.

3 Drop skrot af udstyr: Virksomheder kan forlænge it-udstyrs levetid ved at videresælge udstyret til samarbejdspartnere, der kan håndtere istandsættelse, videresalg og genbrug af råmaterialer, som ellers går tabt når udstyr skrottes.

4 Få styr på data om udstyret: Hvis virksomheder ikke har helt styr på, hvor mange it-enheder de har, hvor de er, eller hvordan de kan administrere dem, sker der, ifølge 3StepIT, ofte det, at virksomhederne anskaffer sig flere enheder end nødvendigt, hvilket skader miljøet. Ved at have styr på informationer om udstyret i ét system, herunder hvornår udstyr skal sendes videre, bliver det lettere for virksomhederne at øge bæredygtigheden.

5 Dokumenter virksomhedens bæredygtighed: Det er væsentligt at dokumentere de grønne tiltag virksomhederne gør for at være bæredygtige. 3StepIT mener, at der kan være stor forskel på CO2-aftrykket hos de enkelte virksomheder, og det bør dokumenteres.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere