Af Redaktionen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
1 Multibruger-websites
Det kan være svært selv at holde et website løbende opdateret med frisk indhold, men WordPress gør det nemt at samarbejde med andre takket være support til multibruger-opsætninger.
Før musen hen over “Users” i WordPress-instrumentbrættets menu til venstre, og vælg “Add New”. Skriv de krævede oplysninger for at oprette en ny bruger – det eneste valg, du skal tænke særligt over, er din rolle: Undgå at gøre andre end dig selv til “Administrator”.
>> Tildel betroede brugere “Editor”-adgang. Det giver dem mulighed for at offentliggøre og håndtere opslag på dit site, herunder dem, der er skrevet af andre. Vælg “Author” for at give en bruger adgang til at skrive og redigere sine egne opslag, samtidig med at du beholder kontrollen over publiceringen.
>> WordPress genererer automatisk et stærkt kodeord til den nye bruger – husk at registrere det og dele det sikkert med dine nye site-bidragydere, således at de kan logge på.
2 Del forfatter-credits
Standardindstillingen betyder, at den, der opretter et nyt opslag, bliver karakteriseret som dets forfatter. Det kan man ændre via et opslags “Quick Edit”-menu eller via “Status & visibility”-sektionen i et opslags “Document”-egenskaber, men det begrænser dig til kun én forfatter. Hvis du vil kreditere to eller flere brugere i et opslag, skal du bruge en plugin – vi anbefaler PublishPress Authors, som er meget enkel at opsætte og bruge.
>> Når den er aktiveret, konfigurerer du den via dens eget “Authors”-ikon i WordPress’ instrumentbræt. Vælg “Authors” for at bekræfte, at alle dine brugere er anført; hvis det ikke er tilfældet, skriver du deres navne ind i rullelisten “Mapped User”, så bør pluginet samle dem op. Når du har gjort det, vælger du Authors > Settings > Display tab for at indstille, hvordan forfatterne bliver vist inden i opslagene. Når du næste gang redigerer et opslag, finder du en ny, dedikeret “Authors”-sektion i “Documents”-egenskaberne [Billede], hvor du kan skrive navnet på din udvalgte medforfatter (eller medforfattere) og dermed kreditere vedkommende.
3 Håndter kommentarer
Brugerfeedback er en værdifuld del af enhver blog, men hvis man simpelthen tillader anonyme kommentarer over hele sitet, ender det galt – spammere og trolls ødelægger oplevelsen for alle andre.
>> Vælg Settings > Discussion. Her kan du se, at WordPress tilbyder forskellige indstillinger til kontrol af feedback, og visse minimale former for beskyttelse er allerede på plads: Kommentatorer skal skrive deres navn og e-mail, før de slår noget op, og alle kommentarer fra nye bidragydere bliver holdt tilbage til gennemsyn via “Comments”-sektionen på instrumentbrættet.
>> Hvis du vil stramme yderligere op, kan du manuelt specificere afviste nøgleord (herunder URL’er, e-mailadresser og ip-adresser), som automatisk forhindrer, at en kommentar bliver slået op. Man kan også fjerne muligheden for at kommentere individuelle opslag og sider via deres egne egenskaber-sider.
> Du kan begrænse kommentarer til registrerede brugere af dit site ved at markere “Users must be registered and logged in to comment”. Hvis du vælger denne løsning, skal du vælge Settings > General og markere “Anyone can register”, idet du lader standardrollen for den nye bruger være sat til “Subscriber”. Husk også at tilføje en Meta-widget via Appearance > Widgets for at gøre “Register”-funktionen mere synlig.
>> Hvis du vil udforske forskellige måder at registrere brugere på, kan du prøve plug-inet Easy Registration Forms. Et andet plugin, der er værd at afprøve, er Comments Like/Dislike, som opfordrer til hurtige thumbs-up- og thumbs-down-reaktioner på feedback fra sitets gæster. Når funktionen er aktiveret, indstiller du den via Comments > Comments Like Dislike på WP’s instrumentbræt [Billede].
4 Gør sider mere synlige
Nøglen til øget trafik på dit website ligger i at få det eksponeret på søgemaskiner, og det omfatter en kombination af Google Analytics til at måle dit sites popularitet og en god SEO-strategi (Search Engine Optimization), som afslører, hvilke ord og sætninger der sandsynligvis gør dit site mere synligt.
>> Installer de gratis versioner af MonsterInsights-pluginet for at forbinde dit site med Google Analytics, og Yoast SEO-pluginet for at få tips til hurtige og nemme forbedringer. Opgrader til betalingstjenester, hvis du har brug for yderligere raffinementer.
5 Juster svage permalink-indstillinger
En anden hurtig metode til at øge dit sites synlighed består i at forbedre dine permalinks’ læselighed. Der er her tale om de links, der bliver oprettet, for at man skal kunne dele læservenlige url’er med specifikke opslag og sider. Man kan manuelt redigere et opslags permalink via url’ens slug-field under “Quick Edit” eller under “Permalink” på dit dokuments egenskaber under redigering, men du kan også vælge permalink-formatet for alle opslag og tilføje yderligere oplysninger.
>> Det gør du ved at begive dig til Settings > Permalinks. Vælg “Custom Structure”, og skriv /%category%/%postname%/ i boksen. Det har to formål: Det gør dit permalink mere læseligt, og det gør også siden mere SEO-venlig.
6 Forbedring af sitets ydelse
Hvis dit site er længe om at blive indlæst, eller det reagerer trægt, til trods for at det ydede fint ved den første installation, er der et par ting, du kan gøre for at løse udfordringen. Først skal du deaktivere og fjerne ubrugte plugins og overveje at rationere antallet af dem, du har installeret samtidig. Se også på dit tema – er det også oppustet? I så fald kan du prøve at skifte til et lettere alternativ.
>> Man kan finde masser af plugins, der tilbyder at sætte turbo på diverse aspekter ved dit site – hvis du vil have maksimalt udbytte med minimal anstrengelse, kan du investere 49 dollar om året i pluginet WP Rocket. Men før du gør det, kan du prøve det gratis plugin WP-Optimize i stedet.
>> WP-Optimize fokuserer på tre områder. For det første sikrer det, at dine underliggende databaser er ordentlige og strømlinede – det vil af indlysende årsager have den største virkning på mere etablerede WP-sites. For det andet kan pluginet hurtigt komprimere alle dit sites billeder, og du kan gendanne originalerne når som helst, hvis du ikke er tilfreds. Man kan bunke-komprimere filer på op til 5 MB (64 MB for enkeltstående filer) og få filer automatisk komprimeret efter upload. Og for det tredje bruger det flere side-caching-tricks til at reducere indlæsningstiderne.
>> Hvis du frygter, at din host ikke har kræfter nok til at drive dit website, installerer du WordPress Hosting Benchmark Tool og kører en serie test for at se, om der er brug for en opgradering eller ej [Billede].
Driv en virksomhed med WordPress
WordPress kan meget andet end blot at håndtere websider – hvis du gerne vil sælge varer eller tjenester online, kan du for eksempel installere den gratis version af WooCommerce-pluginet, som har al den funktionalitet, du skal bruge til at føje en onlinebutik til dit site. Hvis du parrer det med et gratis Woocommerce-venligt tema såsom Boutique, Storefront eller Deli, kan du komme op at køre i en kort periode uden udgifter.
Du kan også bruge WordPress til at styre et online-bookingsystem. Hvis du ikke tager dig betalt for bookinger, kan du overveje Easy Appointments. Bookly har også en gratis version, som du kan bruge, men du skal betale for en Pro-licens (89 dollar en gang for alle), hvis du vil acceptere betalte bookinger, installere Bookly-add-ons og arbejde med ubegrænsede tjenester og ansatte. Et billigere alternativ, der er værd at overveje, er plug-inet Booked (49 dollar).
Hvis du kunne tænke dig at oprette et website for medlemmer i WordPress, som omfatter en eller anden form for abonnementsbaseret betalingsmur, kan du prøve S2Member, der tilbyder en gratis udgave, som understøtter PayPal som betalingstjeneste. Pro-versionen rummer flere funktioner og betalingstjeneste-support for et engangsbeløb på 89 dollar, der dækker et enkelt site.
Et sidste tip: Hvis du vil køre kommercielle tjenester, skal du vælge en god hostingpakke – disse pluginer er ekstremt krævende, og billige hostingplaner får svært ved at følge med.