Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Halvdelen af danskerne ville acceptere lønnedgang i bytte for fleksibelt arbejde

I en ny undersøgelse fra softwarevirksomheden Citrix svarer 46 procent af danskerne, at de er villige til at gå ned i løn for at få lov til at arbejde hjemmefra i et omfang, de selv bestemmer.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Problemerne og udfordringerne har været mange for danskerne under coronanedlukningen. Men på ét punkt har en stor gruppe danskere oplevet fordele, som de vil gøre ganske meget for at holde fast i. Det handler om hjemmearbejde.

I en spørgeskemaundersøgelse udarbejdet af analyseinstituttet One Poll på vegne af softwarevirksomheden Citrix svarer 46 procent af danskerne således, at de er indstillet på at gå ned i løn for fremadrettet selv at få lov til at bestemme, hvor ofte de møder fysisk op på arbejdspladsen.

De adspurgte bliver ligeledes bedt om at forholde sig til, hvor meget de er villige til at gå ned i løn for at opnå fuld fleksibilitet. Her placerer de fleste sig omkring 10-15 procent, mens 4 procent af de adspurgte er parate til at give afkald på mere end 30 procent af deres løn for selv at kunne bestemme deres fremtidige arbejdssted.

Overraskende resultat

Resultaterne kommer bag på Anette Vainer, der er landechef i Citrix Danmark, som altså står bag undersøgelsen. Citrix leverer de tekniske løsninger, der muliggør fleksibelt arbejde, og derfor har Anette Vainer indblik i forholdet til den fleksible arbejdsmodel hos ansatte i en lang række danske virksomheder.

”Det er meget tydeligt, at den gennemsnitlige dansker har fået øjnene op for de fordele, der er forbundet med at arbejde hjemmefra. Men at så mange er villige til at gå så langt for at holde fast i friheden, er alligevel overraskende. Jeg anbefaler på ingen måde, at virksomheder skærer i medarbejdernes lønninger i bytte for arbejdsmæssig frihed, men resultatet fortæller ikke desto mindre sin egen historie om værdien af hjemmearbejde,” siger hun.

”Vi har i flere år kunnet se, at en helt ny arbejdsmodel, der gør op med 8 til 16-mentaliteten, har været på vej i Danmark. Det har især været tilfældet blandt de yngre generationer, der ikke uden videre accepterer at skulle møde fysisk på en arbejdsplads hver eneste dag. Der er ingen tvivl om, at Covid-19 i ekstrem grad har accelereret og udbredt det ønske, så det nu gør sig gældende på tværs af aldersgrupper. På den måde er fleksibilitet på arbejdspladsen blevet et af stærkeste værktøjer til at tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere,” tilføjer Anette Vainer.

Ifølge spørgeskemaundersøgelsen mener 65 procent af danskerne endvidere, at de kan udføre deres arbejdsopgaver med samme effektivitet uanset deres fysiske placering.
Sådan svarer danskerne på spørgsmålet ”Vil du acceptere en lønnedgang (eller har du allerede gjort det) for til gengæld at få 100 procent rolle, hvor du selv bestemmer, hvorfra du arbejder?

Ja – op til 10 procent: 10 procent
Ja – op til 15 procent: 10 procent
Ja – op til 20 procent: 9 procent
Ja – op til 25 procent: 8 procent
Ja – op til 30 procent: 5 procent
Ja – over 30 procent: 4 procent
Nej: 42 procent
Ved ikke: 5 procent
Jeg arbejder allerede 100 procent fleksibelt: 8 procent

Sådan svarer danske byboere på spørgsmålet ”Hvor enig er du i følgende udsagn: Jeg mener at kunne udføre mine arbejdsopgaver lige effektivt uanset hvorfor jeg arbejder”?

Enig: 65 procent
Uenig: 7 procent
Hverken enig eller uenig: 27 procent
Ved ikke: 1 procent

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er udarbejdet af det engelske analyseinstitut One Poll på vegne af Citrix. Den omfatter et repræsentativt udsnit af arbejdende danskere med mulighed for at arbejde hjemmefra i alderen 18-64 år. De i alt 1.000 respondenter er tilfældigt udvalgt på tværs af blandt andet køn, alder og geografi, således at undersøgelsen afspejler befolkningssammensætningen på disse parametre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere