Af Peter Hyldahl, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Det kommer næppe bag på nogen, at flade tv også giver flad lyd. Selv her mange år, efter at LCD-skærmen afløste katoderøret og dermed startede den flade revolution, er det svært at få rigtig solid lyd ud af de tynde kabinetter. God lydgengivelse kræver god plads – alene på grund af højttalerenhedens magnet og membran. Det er der af indlysende årsager ikke plads til i et fladt tv, selvom mange af tv-producenterne er opfindsomme og kan fremvise løsninger, hvor lyden bliver manipuleret mekanisk og digitalt, så lydgengivelsen er acceptabel til tv-nyheder og lignende.
Så det gælder stadig: En lydbar er nærmest en nødvendighed og et nødvendigt ekstraindkøb, som du skal lægge til prisen, når du køber et fladskærms-tv.
Vi har tidligere testet lydbarer til under 1000 kroner, og de giver måske ikke forrygende lyd – nej, faktisk slet ikke – men de er stadig bedre end den lyd, som selv et meget kostbart, moderne tv selv er i stand til at levere.
I denne test når vi ikke ned i det prisleje. Vi starter i den bløde ende omkring 2500 kroner og slutter på en pris, der er tre gange så høj. Ind imellem er der løsninger i forskellige prisspring, og man kunne tro – nu alle løsninger kommer fra lydspecialister – at du automatisk får bedre lyd, jo mere du ofrer. Det gør du i nogle tilfælde, men testen afslører også, at der er mange andre parametre at tage stilling til.
Med eller uden subwoofer
For eksempel skal du bestemme dig for, om du vil købe en samlet pakke med subwoofer. De fleste lydbarer på markedet i dag leveres med en subwoofer, som kan varetage de dybe oktaver. Men i testen her er hele tre ud af seks uden.
Testeren mener: Glem musikken
”En lydbar er bygget til at levere manipuleret lyd med Dolby Surround og DTS-formaterne. Og det er den fremragende til. Til ren musikgengivelse egner en lydbar sig dog slet ikke. En lille trådløs højttaler giver ofte et mere homogent og lækkert lydbillede.”- Peter Hyldahl
Tips: Gå efter en HDMI Arc-tilslutning
Du kan med fordel tilslutte tv og lydbar med en HDMI Arc-forbindelse. Ekstrabetegnelsen står for Audio Return Channel, og forbindelsen sender lyden fra tv’et til lydbaren. Samtidig kan du benytte tv’ets fjernbetjening til at skrue op og ned for lyden. Lydbaren vil også tænde og slukke automatisk samtidig med tv’et.
Den ene grund er, at mange mennesker af indretningsmæssige grunde ikke ønsker sig en subwoofer, også selvom denne let kan gemmes væk. Den anden er, at producenterne er i stand til at få meget bas ud af selve lydbaren.
En lydbar med flere højttalerenheder, kan let bygges, så den løfter basfrekvensernes niveau. Og vendes de indbyggede højttalere mod stuens væg, vil denne fungere som en form for akustisk forstærker til bassen. Det giver bestemt ikke samme dundrende gulvbas som fra en separat subwoofer. Men til de fleste tv-udsendelser og film fungerer det faktisk fint.
En subwoofer kan dog ikke helt undværes, hvis du vil nyde en spillefilm, og ægte surround giver en bedre oplevelse netop til film. Det opnås sjældent helt med en lydbar, der i modsætning til ægte surroundsystemer kaster lyden ud til væggene og giver en surroundeffekt. Undtaget er testens dyreste deltager, der har aftagelige højttalere på batteri, der fungerer som baghøjttalere og giver ægte surroundlyd. Det er forrygende, men testen viser også, at mindre kan gøre det!
Læs testene her
https://www.altomdata.dk/samsung-hwq800t-test-hvis-du-gaar-efter-en-magtfuld-bas/https://www.altomdata.dk/denon-dht-s416-test-billig-model-overrasker/
https://www.altomdata.dk/harman-kardon-multibeam-700-test-elegant-loesning-med-stor-lyd/
https://www.altomdata.dk/sonos-arc-test-dyr-lydbar-men-med-kvaliteter/
https://www.altomdata.dk/dali-katch-one-test-flot-design-og-god-lyd/
https://www.altomdata.dk/jbl-bar-9-1-test-dette-system-saetter-standarden/