Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu går hackerne efter ting på internettet

En ny rapport afslører, at hackere verden over har fundet en ny type offer. Der er en kraftig stigning i angrebene mod IoT-enheder. Til gengæld kan pc-brugere og netværksadministratorer glæde sig over et fald i mængden af malware.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der foregår en skjult krig på nettet. Selvom den er usynlig, er den dramatisk. It-kriminelle forsøger at tjene penge på at genere eller afpresse virksomheder og privatpersoner. Samtidig nedkæmpes angrebene konstant af sikkerhedsfirmaernes eksperter og af sikkerhedssoftware, der løbende tilpasser sig nye angreb og nye fronter.

Lige nu kaster de it-kriminelle sig frem i et angreb på en front, der har været noget overset, nemlig de såkaldte IoT-enheder, dvs. ting, der er koblet til internet. Det kan være sensorer, kameraer og overvågningsudstyr. Ifølge en ny rapport fra sikkerhedsfirmaet SonicWall er antallet af malware-angreb rette mod IoT-enheder steget med hele 55 procent siden årets begyndelse.

Ikke alt bliver værre

Man kan med god grund forholde sig lidt skeptisk til meldinger af denne art fra sikkerhedsfirmaer – de har jo en principiel interesse i at dramatisere sikkerhedssituationen – men denne rapports troværdighed løftes af, at ikke alt bliver værre. For eksempel går det ifølge SonicWall generelt lidt bedre på malware-området end sidste år. Der har været et globalt fald i malware-volumen på 20 procent i perioden.

Alle de bestræbelser som vi private brugere og selskaber bruger på at gardere sig mod den typiske malware, der rammer enkeltcomputere og netværk, har tilsyneladende båret frugt.

Mere afpresning

Med hensyn til den særlige form for malware, der kaldes ransomware – hvor brugerne afkræves en løsesum for igen at få fri adgang til deres system – ser det til gengæld ikke godt ud. Der har været en stigning globalt på 15 procent. Især blev Storbritannien hårdt ramt. Brexit-landet oplevede en stigning på hele 195 procent. Årsagen er ikke angivet.

Også angreb på kryptovalutaer er steget i første halvår af 2019 – med 9 procent, angiver SonicWall. Det skyldes blandt andet, at kryptovalutaer, herunder Bitcoin, er steget i værdi, hvilket har gjort det langt mere interessant end tidligere at sætte angreb ind på denne front.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere