Mens stort set resten af landet mister it-arbejdspladser, peger pilen opad omkring Silkeborg-søerne, hvor blandt andre landsdækkende it-virksomheder som JN-data og Silkeborg Data hører hjemme.
Udviklingen underbygges af en opgørelse af danske it-arbejdspladser udarbejdet af lektor Kent Nielsen fra Handelshøjskolen i Århus.
Ifølge undersøgelsen voksede antallet af it-arbejdspladser i Silkeborg med 10,6 procent i perioden 2001 til 2003.
Til sammenligning faldt it-beskæftigelsen på landsplan med 8,6 procent i samme periode.
Ifølge Brancheforeningen IT Forum Østjylland fortsatte de positive takter i 2004, og foreningen har derfor åbnet en lokalafdeling i Silkeborg.
- Vi har i dag 28 it-virksomheder fra Silkeborg-egnen som medlemmer, og der var derfor grobund for at etablere et lokalt netværk for it-interesserede, der kan sætte lokale aktiviteter og initiativer i gang, siger direktør Finn Støy fra IT Forum Østjylland.
Driftselskaber bag fremgang
Han mener, at en stor del af forklaringen til Silkeborgs fremgang som it-by skal tilskrives virksomheder som Silkeborg Data, JN Data, Inter-Data og Intranote, der alle har oplevet fremgang i de senere år.
Stort set den samme forklaring giver erhvervschef Alf Bansmann fra Erhvervsrådet for Silkeborg, Gjern og Them på it-jobvæksten i Silkeborg.
- Der er ikke tale om, at vi fra kommunens side har været inde og iværksætte specielle initiativer på it-området, så det må tilskrives virksomhederne i området, siger han.
Mogens Jespersen, administrerende direktør for en af byens største it-arbejdspladser, Silkeborg Data, mener, at en del af væksten kommer fra sammenlægningen af Jyske Bank og Nykredits it-afdelinger i 2002.
- Det betød, at omkring 100 arbejdspladser flyttede fra Aalborg til Silkeborg, så det pynter naturligvis på statistikken. Samtidig har vi fået flere kunder i butikken, siger han.
Flere it-job på vej i Silkeborg
Han er en af initiativtagerne til IT Forum Østjyllands nye afdeling i Silkeborg. Han mener ikke, at Silkeborg har nået sit mætningspunkt, hvad angår it-arbejdspladser.
- Vi håber på, at vi ved at udveksle erfaringer med it-virksomheder, institutioner og det øvrige erhvervsliv i området kan skabe endnu flere it-job, siger Mogens Jespersen.
Mogens Jespersen mener også, at en del af forklaringen på Silkeborgs forvandling til en af Danmarks førende it-byer skal findes i samarbejdet med Århus Amt.
- Amtet har bestemt sig for, at al it-udvikling ikke længere skal klumpes sammen i Århus, men også spredes ud i regionen. Det nyder Silkeborg allerede godt af nu og formentlig endnu mere fremover, siger han.