Af Peter Hyldahl, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Der er kun tre eksemplarer af dette tv i verden, og prisen er cirka 100.000 kroner!
Datatid TechLife har testet det eneste eksemplar af OLED-tv’et Panasonic TX-65C950, der fandt vej til Danmark, og det 65” store tv er da heller ikke prissat, fordi man ikke forventer, at nogen vil købe det. Men det er til salg, og det er fuldt funktionsdygtigt, selvom det sandsynligvis mere eller mindre er samlet i hånden.
Når det alligevel er et interessant produkt, er det, fordi OLED-teknologien er på vej ind i vores tv-apparater, så måske er dit næste tv – om et par år – denne type skærm, som man forventer er fremtidens løsning.
Tidligere OLED-paneler til tv’er har haft full HD-opløsning, men her er skærmen naturligvis i ultraskarp UHD-opløsning (4K), og skærmen er buet, hvilket er let at udføre med OLED-paneler. Og så er tv’et ekstremt tyndt (igen en OLED-fordel). Alligevel er det billedkvaliteten, som imponerer mest.
OLED-skærme genererer selv skærmlyset, når de tilføres et signal. De er ikke afhængige af, at et LED-panel lyser skærmen op bagfra, som de traditionelle LCD-skærme kræver. Det giver blandt andet den fordel, at sort kan gengives helt sort og ikke som en nuance af grå. Panelet lukker helt ned for lyset, når der skal vises sort. I et traditionelt tv vil der næsten altid slippe lidt lys igennem. Når sort er helt sort, står alle farver på tv-skærmen mere klart frem. Det lyder måske lidt nørdet, men det er noget alle og enhver kan konstatere, hvis man stiller et OLED- og et LED-tv op ved siden af hinanden.
Rene og nuancerede farver
Således også med dette Panasonic. Sort står næsten så sort, som vi så på de bedste plasma-tv’er. Farverne er meget rene og nuancerede. Læg dertil 4K-opløsningen, som med et 4K-signal får billedet til at stå helt exceptionelt flot og detaljeret. Billedet er ikke skåret ud i granit, som nogle tv har tendens til. Det står med en tone og en ”klang”, som er naturlig. Der er stoflighed i billedet, og det virker naturligt. Ting i bevægelse står også skarpe og helt uden ”slør”, og det dokumenterer, at billedprocessoren kan følge med trods de millioner billedpunkter, den skal ”jonglere” med.
Når der bruges et ikke-4K-signal, for eksempel direkte tv (720P eller 1080i), skaleres billedet op, som alle andre UHD-tv’er gør. Det giver et virkelig imponerende billede, som har skarphed og myriader af detaljer. Der er ikke den samme oplevelse af finkornethed som via et ægte 4K-signal, naturligvis, men vi er ikke langtfra.
Når alt måles og vejes, er det nye Panasonic-tv imponerende. Vi kan sagtens undvære det buede design. Et tv skal vel være til alle og ikke kun de få, der kan sidde i ”sweetspot”. Så vi napper gerne et OLED-tv uden krumning og glæder os til, at prisen forhåbentlig snart kommer ned i et mere rimeligt leje.