Oracle-knas rammer danske Systeam hårdt

Halvandet års tovtrækkeri mellem Oracle og Peoplesoft er mere end den danske afdeling af Systeam har kunnet stå imod i et presset marked for ERP-løsninger. Salget svigtede, medarbejderstaben er halveret, og direktøren er gået. Resterne af selskabet er nu sluset ind i den svenske afdeling.

Kampen mellem to af giganterne på ERP-markedet, Oracle og Peoplesoft, om henholdsvis at indgå og afværge køb og sammensmeltning, er blevet en dyr affære for Systeam i Danmark.

Medarbejderstaben hos den danske forhandler af ERP-systemet J.D. Edwards fra Peoplesoft er halveret fra 20 til 10 medarbejdere på mindre end to år.

I de halvandet år, som kampen har varet, har Systeam ifølge tidligere administrerende direktør Peter Zeberg mistet vigtige ordrer, fordi kunderne ikke har turdet binde an med et produkt, der ikke var fremtidssikret på support og opdateringer.

Pres på pres

- Markedet var presset i forvejen og usikkerheden omkring fremtiden for produkterne lagde yderligere pres på, siger Peter Zeberg, der fornylig valgte at forlade firmaet og skifte til konsulentfirmaet PA Consulting.

Svenske Systeam etablerede i 1989 den danske butik, der udelukkende har haft ERP-løsningen J.D. Edwards på hylderne. Systeam har i Sverige over 1.000 medarbejdere i et omfattende net af specialiserede datterselskaber.

J.D. Edwards blev i juli måned 2003 købt af Peoplesoft kort efter, at Oracle havde indledt sit overtagelsesforsøg af Peoplesoft. Et forsøg, der udmøntede sig i halvandet års stridigheder med vrangvillige Peoplesoft.

Det svenske moderselskab har måttet overføre omkring syv millioner til datteren til dækning af underskud i 2003, og 2004 ender med et underskud af nogenlunde samme størrelse. Underskuddet kan dog ikke alene tilskrives svigtende salg.

Ifølge Peter Zeberg har Systeam haft kapacitetsproblemer på vedligeholdelse af eksisterende kunder og har måttet trække på svenske konsulenter.

Det arbejde er afregnet til moderselskabet i Sverige og figurerer derfor ikke i det dansk regnskab. Det gør heller ikke afkastet af arbejdet.

Det danske Systeam-selskab bliver nu indsluset i Systeam Applications, der fremover vil fremstå som den fællesnordiske bastion for Systeams salg af J.D. Edwards-løsninger.

Stærkere partnerkanal

Men det er ikke som en direkte konsekvens af problemerne for den danske salgskanal, anfører den afgåede direktør.

- Den sammenlægning skulle vi have foretaget under alle omstændigheder. Vores satsning på et stærkt Norden hænger sammen med, at vi gerne vil fremstå som en stærkere partnerkanal for Oracle, siger Peter Zeberg.

Problemerne er heller ikke grunden til, at han selv har valgt at søge nye græsgange. Peter Zeberg er skiftet til et job hos konsulentfirmaet PA Consulting.

Ifølge Peter Zeberg har han gennem en periode arbejdet på at få nye forretningsområder op at køre for Systeam i Danmark.

Systeam koncernen har imidlertid overvejelser om børsnotering i 2005 eller starten af 2006 og har derfor udskudt eventuelle investeringer i den danske operation, indtil en eventuel børsnotering er afklaret.

De nye forretningsområder kommer ikke op at køre foreløbig, og ifølge Peter Zeberg fandt han i fuld fordragelighed med Systeam i Sverige ud af, at tiden var moden til at komme videre.

Vækstambitioner i Danmark

Den hidtidige salgschef for Systeam i Danmark, Poul Høgholt, er udnævnt til salgschef i Systeam Applications med ansvar for Norden.

Ifølge Poul Høgholt bliver der nu fokuseret på at styrke selskabet som en fælles nordisk salgskanal for J.D. Edwards og øvrige produkter, der nu er på hylderne hos Oracle.

- Der bliver ikke mindre fokus på Danmark på grund af sammenlægningen, absolut ikke, siger Poul Høgholt.

Systeam Applications vil ifølge salgsdirektøren beholde den fysiske tilstedeværelse i Danmark med begge kontorer i Vejle og København.

- Det er det klare mål for Systeam koncernen at bringe antallet af medarbejdere i Danmark over 100 inden for en overskuelig årrække, siger Poul Høgholt.

Systeam Application undersøger derfor i øjeblikket mulighederne for i løbet af i år og næste år at købe konkurrerende virksomheder på dansk grund.

Systeams norske og finske afdelinger vil blive inddraget i Systeam Applications fælles nordiske front for Oracle produkter på sigt, men fokus er Danmark og Sverige, oplyser Poul Høgholt.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere