EDB Gruppen er under forandring. Administrerende direktør Leif Vestergaard, der har siddet under tre måneder i chefstolen, har sat gang i en tilpasning af organisationen, der skal gøre selskabet effektivt og i sidste ende forbedre indtjeningen.
Leif Vestergaard er ikke tilfreds med dagens offentliggjorte regnskab. Godt nok er indtjeningen før skat næsten fordoblet, men det kan primært henføres til salg af datterselskabet Strongline.
Salget af Strongline har bidraget med 16,3 millioner kroner. Resultatet på driften (EBITA) er til gengæld stort set uændret omkring de 26 millioner kroner.
- Med en omsætning på otte til ni hundrede millioner kroner er det ikke tilfredsstillende, siger Leif Vestergaard.
Leif Vestergaard kom til EDB Gruppen i november måned fra en stilling som vicedirektør i IBM, da EDB Gruppen i august måned måtte vinke farvel til Jan Frølund.
Han smuttede efter egen fri vilje til en toppost i Hewlett-Packards danske organisation.
Alligevel er der med skelen til markedssituationen en vis tilfredshed at spore hos Leif Vestergaard, når han kigger på konkurrenternes resultater i et presset marked.
- På den anden side er det et markant millionbeløb i overskud. Så når man sammenligner med så mange andre af vores kollegaer, så er det et fint resultat, siger Leif Vestergaard.
Erfaring skal genbruges
Han har iværksat en plan for EDB Gruppen. Planen har to hovedelementer: Der skal bedre økonomi i projekterne, og der skal styr på smertensbørnene Sverige og Norge.
EDB Gruppen har i 2004 tabt cirka 19 millioner kroner på aktiviteterne i Norge og Sverige.
Bedre økonomi i projekterne skal blandt andet sikres ved en udrulning af løsninger i brancher, som selskabet i forvejen er stærke i.
- Vi tager de brancher, vi er gode til i den danske organisation. Så går vi efter dem og mindre efter det brede marked, siger Leif Vestergaard.
Han lægger tryk på, at der vælges mellem brancherne på "meget selektiv basis".
Norge står uafklaret
EDB Gruppen har ifølge direktøren allerede samlet kompetencen på systemer til detailhandelen fra Sverige og Danmark i én enhed.
Trælast er et andet område, der satses på, ligesom energiforsyningsselskaberne i Sverige, som Leif Vestergaard betegner som et område med vækstpotentiale.
Norge tildeles ikke den store opmærksomhed i direktørens fremlægning af planerne. Heller ikke i regnskabet er der brugt det store krudt på at berette fra aktiviteterne i Norge.
Mens der udtrykkes forventninger om overståede besværligheder og meldes om nye interessante kunder i butikken i Sverige, så står Norge over for "en række effektiviseringer og kompetenceløft". Og ikke et ord om forventninger.
Fra analytikeres side har der været spekuleret i helt at skære den norske datter fra. Leif Vestergaard ønsker ikke at sætte konkrete ord på planerne for Norge.
- Det kan jeg ikke rigtig sige noget om på nuværende tidspunkt, siger Leif Vestergaard.
Forventningerne til 2005 er en forbedring af resultatet på driften på cirka 23 millioner kroner.