Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Norsk Microsoft-partner på vej til Danmark med store vækstambitioner / Den forsvundne milliardær Jack Ma er fundet igen - i Japan / Berygtet ATP-gruppe har angrebet Ukraine med ny ransomware

Norsk Microsoft-partner på vej til Danmark med store vækstambitioner. Den forsvundne milliardær Jack Ma er fundet igen - i Japan. Berygtet APT-gruppe har angrebet Ukraine med ny ransomware. Spotifys CEO angriber Apple for monopolisering og høje afgifter.

Godmorgen.

Det er torsdag, og vi er næsten igennem arbejdsugen nu. Dermed er fjerde og næstsidste morgenoverblik klar til at lægge sig for dit nysgerrige blik.

På programmet er et norsk indtog i Danmark, en milliardær er endelig blevet fundet efter to år udenfor rampelyset, en farlig sandorm er på spil i Ukraine og klodernes kamp udkæmpes forsat - på Twitter (denne gang har den ikke noget med Elon Musk at gøre... som sådan).

Bag skærmen er det Ditte Vinterberg Weng, der har strikket menuen sammen. Rigtigt god fornøjelse.

Norsk Microsoft-partner på vej til Danmark med store vækstambitioner

It-konsulenthuset Evidi, der beskæftiger 300 Microsoft-specialister i Norge, etablerer sig nu i Danmark med markante vækstambitioner for de kommende år.

Allerede ved årsskiftet forventer CEO Jørn Seglem, at Evidi har op mod 10 ansatte - og det dobbelte om et år.

Han pointerer, at væksten i Danmark primært skal ske organisk gennem gode kundeoplevelser, men at vækst via opkøb også indgår i strategien, hvis de rette og relevante muligheder viser sig.

I spidsen for Evidi i Danmark står Oscar Tolstrup, der har en fortid som director i Columbus og hos andre større Microsoft-partnere.

"Vi kan i øjeblikket se et vist opbrud i Danmark blandt de it-specialister, som har de mest efterspurgte kompetencer. Her er det lykkedes os at samle et stærkt team med særlig indsigt i Microsofts Business Central ERP-løsning, som vi i første omgang vil tilbyde vores danske kunder," lyder det fra Oscar Tolstrup.

Hos Evidi er de fleste medarbejdere også er medejere. Det er Evidis erklærede målsætning, at så mange medarbejdere som muligt får mulighed for at blive medejere af virksomheden gennem et aktionærprogram med fordelagtige vilkår.

Indtil nu er tæt på 60 procent enten blevet aktionærer eller har markeret et ønske om at blive det.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Evidi til Computerworld.

Den forsvundne milliardær Jack Ma er fundet igen - i Japan

Alibaba-grundlæggeren Jack Ma har i en rum tid været forsvundet fra det offentliges søgelys siden Kinas regering begyndte at slå hårdt ned på teknologisektoren, og Ma i den anledning udtalte en kritisk kommentar om kinesiske regulatorer.

Det er omtrent to år siden. Men nu er det kommet frem, at milliardæren har boet i Japan i de sidste seks måneder.

Det skriver Finansial Times.

Indtil nu har man kun set få glimt af Jack Ma, efter han gik under jorden. Blandt andet blev det rapporteret, at han er blevet set i en kinesiske skolegård, hvor han holdt tale for lærerne - Jack Ma er selv tidligere skolelærer.

Ifølge mediet har han boet det meste af den sidste tid med sin familie i Tokyo og andre dele af Japan og har rejst et par gange til USA og Israel. Han er også blevet set på Mallorca.

Det berettes desuden, at han har været en hyppig gæst i flere klubber og er blevet en ivrig samler af moderne japansk kunst.

Berygtet APT-gruppe har angrebet Ukraine med ny ransomware

I et indlæg fra it-sikkerhedsselskabet ESET beskrives, hvordan den russiske APT-hackergruppe Sandworm har angrebet Ukraine med en bølge af en ny type ransomware, som sikkerhedsforskere har døbt RansomBoggs.

ESET har advaret Ukraines Computer Emergency Response Team (CERT-UA) om RansomBoggs-angrebene, som først blev opdaget den 21. november.

Angrebet tilskrives Sandworm på grund af flere fællestræk med andre angreb, der tilskrives gruppen.

Et lidt anderledes twist på RansomBoggs er dog, at dem, der har skrevet det skadelige program, har efterladt flere referencer til Disney-filmen Monsters Inc fra 2001.

De skrev også kravet om løsesummen, som om de var karakteren James P. Sullivan, som er en karakter i filmen.

Selve løsesum-sedlen har fået navnet SullivanDecryptsYourFiles.txt.

Flere tekniske detaljer om angrebet kan du finde i ESETs indlæg her.

Spotifys CEO angriber Apple for monopolisering og høje afgifter

Endnu en dag og endnu en ladning kritik rammer Apple.

Hvor det i starten af ugen var Elon Musk, der kritiserede hardware-leverandøren for at trække sig fra hans nyindkøbte sociale medie Twitter - i øvrigt en påstand, der endnu ikke er påvist - så er det nu Spotifys CEO, der skyder med skarpt.

Musik-steaming-tjenestens øverste direktør Daniel Ek skrev i en række tweets (det er den moderne platform for klodernes kamp), hvor han hævder, at iPhone-producenten "giver sig selv alle fordele, samtidig med at den kvæler innovation og skader forbrugerne".

I sine tweets taggede Ek en række erhvervsledere, som man må formode sympatiserer med dette angreb på Apple - herunder Elon Musk, Microsofts præsident Brad Smith og Proton-grundlæggeren Andy Yen.

Spotify har tidligere indgivet antitrust-klager mod Apple i forskellige lande med påstand om, at afgifter på 30 procent har tvunget Spotify til at "kunstigt oppuste" sine egne priser.

Tidligere har Apple meldt ud, at de 30 procent, som selskabet tager på køb foretaget i dets app store, bruges til at beskytte forbrugere på områder som svindel og privatliv.

Tim Sweeney, administrerende direktør for "Fortnite"-producenten Epic Games, tweetede onsdag, at kampen mod Apples "monopol" var "et amerikansk spørgsmål, der overskrider partipolitik".

Det skriver Reuters.