Hos Apple laver man nødigt om på en vindende opskrift.
Og med tredje generation af iPad Pro-serien har Apple uden tvivl skabt en vinder, hvilket forklarer, hvorfor designet er blevet ført videre i både fjerde, femte og nu sjette generation af vidunderet.
Selv den almindelige billig-iPad og iPad Air-serien læner sig tæt op ad designet.
Med lidt god vilje kan man også sige, at de nyere iPhones og iMacs bygger oven på samme kantede design.
Men det gør så også, at Apple kan virke lidt fastlåst.
Alle gode gange fire
Det er fjerde gang, at Apple benytter sig af samme kabinet til sine iPads.
Man skal være inkarneret iPad-kender for overhovedet at bemærke de små kameraer bagpå er blevet flere, og at en såkaldt LiDAR er stødt til med henblik på at kunne tilbyde 3D-dybde i video og foto-apps.
Selv om udgangspunktet fortsat er rigtig godt, kan man dog begynde at undre sig over, hvor visse features bliver af.
Apple tror eksempelvis fuldt og fast på både trådløs opladning og vand- og støvtæthed i sine iPhones, hvilket ville være kærkomment her.
Apples snedige magsafe-stik til Mac kunne man da også se finde vej til iPad’en – særligt fordi den sammen med den dyre, men effektive ’Magic Keyboard’ cover er tæt på at være en regulær laptop-erstatning.
Her skal lige bemærkes, at prisen nu er steget til 3.399 kroner for herligheden – 400 kroner mere end i sidste år.
Vidunderlig skærm, pen og lyd
Hvad der også arves fra sidste års model, er Apples Liquid Retina XDR skærmteknologi, som er marketing-sprog for et mini-LED display.
Her forenes glæderne ved OLED-skærme, såsom kæmpemæssig kontrast, men der kan samtidig blændes yderligere op, så der i nyeste generation kan rammes hele 1.600 nits, når en HDR-film vises.
Det er mere end dobbelt så meget end hvad Samsungs Tab S8 kan mønstre.
I praksis er den største gevinst nok, at teknologien ikke bruger synderlig meget strøm.
Det hele akkompagneres af de bedste højttalere, man kan opdrive i tablet-verdenen, som gør selv mange bærbare computere til skamme.
Man kunne sagtens side og streame en film eller to på hotelværelset, uden at savne bund i lydkulissen.
Alt dette er dog egenskaber som du også får i sidste års model, men skærmen i samspil med den nyligt udviklede M2-processor og en anden generations pencil har dog et nyt trick i ærmet.
Nu kan pennen åbne en dedikeret menu inde i en understøttende app, ved blot at svæve nogle millimeter over lærredet.
Det fungerer ganske effektivt i notes-app’en eller en tegne-app som ProCreate, hvor man på den vis kan vælge nye pensler eller markører.
Man slipper altså for at skulle løfte pennen mere end højst nødvendigt.
Er det alene grund nok til at skifte til den nye model? Næppe, medmindre iPad Pro og Pencil er dit primære arbejdsværktøj.
Rigeligt med power
Apples første M-processor var noget af en magtdemonstration for selskabet, som med et placerede sig i den globale front, når det gælder chip-udvikling.
Nu er iPad Pro 6 udstyret med version 2.0 af sine potente processor, som ligesom sin forgænger byder på otte regnekerner, men samtidig byder på 25 procent flere grafiske kerner.
Her er tale om samme kraftværk som i nyeste Macbook Air og med enten otte gigabyte ram sidevognen (i modellerne med en og to terabyte lager følger 16 gigabyte) er der masser af muskler til at drive alt det, som man kan finde i App Storen af apps.
Den glider ganske enkelt igennem enhver tænkelig opgave som smør. Selv 4K-videoredigering eller avancerede 3D-spil kører gnidningsfrit.
Men med den nye iPad står man tilbage med samme spørgsmål, som de M1-baserede modeller. Hvad hulen skal al den kraft bruges på?
Jeg bemærker i hvert fald ikke nogen performance-forskel mellem denne og sidste års model.
Benchmark-programmer bekræfter da også mit indtryk. Den nye iPad er blot 10-15 procent hurtigere end før, mens grafiske benchmarks giver et mere markant løft på omtrent 40 procent i snit.
Det er naturligvis et luksusproblem, og de mange kræfter vil med tiden blive stadigt mere kærkomne med tiden – særligt hvis Apple fortsætter sit arbejde med at gøre iPadOS mere alsidig og produktivitetsfokuseret.
Batteriet er i øvrigt identisk med det du finder i sidste års model, hvilket afspejler sig i driftstiden, som ligesom sidste år rækker til en fuld kontordags brug.
Alt er ved det samme – på nær prisen
Det er på mange måder en velkendt størrelse, som Apple nu sender ud på markedet. Det er fortsat den bedste tablet du kan få på markedet.
Inflationen og den stærke dollarkurs er dog også her med til at gøre den nye iPad Pro til en kostbar sag, hvor priserne starter ved 8.000 kroner for den mindre 11” variant, mens den mægtige 12,9 model med den bedre XDR-skærm debuterer ved 11.000 kroner.
Tilføj så lidt mere lagerplads og et Magic cover til, og vi lander mellem 15-20.000 kroner. Det samme som en velekviperet Macbook Pro.
Men det ændrer ikke ved, at det er den bedste tablet, som markedet har at byde på.