Velkommen til onsdagens morgen-briefing her fra Computerworld denne 1. juni 2022.
Og dermed også rigtig god valgdag. Om ikke længe ved vi, om det bliver et ja eller nej til at afskaffe det danske EU-forsvarsforbehold.
Vi begynder også denne dag på Computerworld med valgdagen, her med et kort visit forbi de it-systemer, der skal sikre en effektiv og korrekt folkeafstemning.
KMD har testet og gjort klar til den store valgdag
Landets faste it-leverandør til folkeafstemninger, i hvert fald lidt endnu, KMD melder klar-parat til dagens valg om at afskaffe det danske EU-forsvarsforbehold.
Via Linkedin melder KMD, at der allerede er lagt mange kræfter i at sikre, at hele processen kører smertefrit, både før, under og efter valgstederne er åbne landet rundt.
"Vi har testet vores systemer, så de er klar til at håndtere al dataindsamlingen. Vi har printet alle de valgkort, der er sendt hjem til alle de danske vælgere, og vores supportteams står klar til at hjælpe kommunerne på den store dag - faktisk støtter de allerede kommunerne nu, så de er klar til at åbne valgstederne 1. juni," udtaler Steen Østergaard, som er KMD's 'valggeneral' og til daglig er senior business development Manager.
KMD har været en del af den danske valgproces siden 1970erne.
Når valgstederne lukker onsdag aften, bliver stemmerne talt og tastet ind i KMD's valgsystem - hvorefter resultaterne løbende bliver sendt til blandt andet medierne.
Valgresultatet kan også følges direkte via KMD's hjemmeside.
Systematic vil øge brugen af sociale medier i militært software
Systematic arbejder på at inkorporere sociale medier i sin kommunikationsløsning Sitaware, som en lang række Nato-landes militær anvender.
Det sker efter direkte erfaring fra Ukraine-krigen som ifølge Systematics topchef og ejerleder Michael Holm har ført til, at udviklingen med sociale medier i løsningen vil blive accelereret.
Sitaware, der er et kommunikationsværktøj til at koble frontsoldater med den militære ledelse bagved, vil blandt andet godt kunne forestilles at blive kombineret med Twitter, siger han til ITWatch.
"Vi arbejder meget på at integrere åbne kilder i vores løsning. Vi arbejder blandt andet på at kombinere vores løsning med Twitter og tilsvarende åbne kilder. Vi kan se nu, at det har stor betydning for kommunikationen af nyheder fra fronten i Ukraine, og der flyder megen information den vej. Og ofte er de informationer ude før andre, så vi arbejder på at integrere det i vores løsning," siger han.
Det er blandt andet erfaringen, at Twitter kan være flere timer hurtigere med information, end før de dukker op andre steder, lyder det.
Regional servicedesk svarer på 90 procent af opkald indenfor fem minutter
Kom ikke her og sig, at det tager lang tid at få support med it-problemer i det offentlige.
I hvert fald ikke hos Center for IT og Medicoteknologi i Region Hovedstaden, der dagligt håndterer mange forskellige sager fra blandt andet hovedstadens hospitaler.
90 procent af alle de opkald besvares inden for fem minutter, og knap 80 procent af sagerne løses "straks".
"Vores fokus er i høj grad at hjælpe de ansatte på hospitalerne med deres it-udfordringer. Jo hurtigere vi i servicedesk er til at hjælpe de klinikere, der ringer til os, jo hurtigere kan de komme tilbage til det arbejde de udfører med at hjælpe patienterne," lyder det fra enhedschefen Kenneth Rasmussen, i et opslag fra CIMT på Linkedin.
Hver måned modtager den regionale tekniske servicedesk i gennemsnit 19.716 opkald og 5.298 skriftlige sager.
Kombit inviterer til møde om nyt bibliotekssystem
Interesserede leverandører inviteres nu til en orientering om det forestående genudbud af nyt Fælles Bibliotekssystem (FBS), som Kombit planlægger at annoncerer i foråret 2023.
Det er i dag den danske it-leverandør Systematic, der står på kontrakten med kommunerne, men den udløber i slutningen af 2024, skriver Kombit i en meddelelse.
På webinaret vil projektlederen og repræsentanter for projektteamet fortælle mere om det kommende udbud af Fælles Bibliotekssystem og informere om de forventede tildelingskriterier, vigtigste krav og behov, rettighedsmodel samt tidsplan.
FBS er til for kommunernes biblioteker – vigtigst Folkebiblioteker og Pædagogiske Læringscentre.
Desuden kan enkelte ikke-kommunale institutioner, som i dag samarbejder med kommunale biblioteker, benytte FBS. Endelig kan Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig bruge FBS, skriver Kombit.
Dansk mand dømt i sag om salg af ulovlige abonnementspakker
Retten i Glostrup har dømt en 51-årig dansk mand for tre tilfælde af ophavskrænkelser af grov karakter og under skærpende omstændigheder.
Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet i en meddelelse.
I mandens hjem og virksomhed fandt politiet nemlig 20 tv-bokse og paraboludstyr, som retten vurderede, at manden havde brugt til at udbyde abonnementspakker til op mod 84 betalende kunder på 193 tv-kanaler til en pris mellem 25 og 35 euro.
Dommen lød på ni måneders betinget fængsel med vilkår om 150 timers samfundstjeneste.
Det er den tredje dom i denne sag, som er et resultat af en international politiaktion, om brud på ophavskrænkelser ved IPTV i Danmark, da en 44-årig mand og en 66-årig mand i 2020 ligeledes blev dømt for ulovlige ophavsretskrænkelser.
Teleselskaber indgår kæmpe samarbejde i England
De to teleselskabet BT og Ericsson har indgået et partnerskab på flere millioner pund om at tilbyde privat 5G-netværk til virksomheder i hele Storbritannien.
Det skriver Reuters.
Britiske BT vil blandt andet arbejde sammen med svenske Ericsson med både at implementere og drive netværkene og også med at sætte applikationer på toppen.
Partnerne har allerede arbejdet sammen på flere store projekter, der omfatter private 5G-netværk.
Under den nye aftale vil partnerne fokusere på at implementere 5G-teknologi i sektorer som sundhedspleje, produktion, transport og logistik, samt lokationer som store indkøbscentre eller stadioner og havne.
Digitaliseringsstyrelsen opretter ekstra kursus i cybersikkerhed
Grundet stor efterspørgsel har Statens Digitaliseringsakademi åbnet op for, at et ekstra hold kan komme afsted på statens såkaldte informationssikkerhedsuddannelse.
Her vil kursisterne blandt andet få en indføring i risikovurdering og -håndtering, leverandørstyring, rolle og ansvar i sikkerhed og beredskabsstyring.
Opstart er 13. juni, og Digitaliseringsstyrelsen oplyser via Linkedin, at der kun er få pladser tilbage, som er forbeholdt statslige ansatte.
Statens Digitaliseringsakademiet er et bidrag til at styrke statslige ledere og medarbejderes digitale kompetencer til at forstå, ville og kunne digitalisering.