Vejen til grundstødte projekter og rasende kostbare fiaskoer er brolagt med skidt kommunikation, urealistiske deadlines, halvhjertet organisatorisk opbakning og en vag forventning om, at nogle andre tager sig af de største problemer undervejs.
Er der endda forudsætninger, sideprojekter og centrale ressourcer, der egentlig burde være på plads, men som ikke helt er det alligevel, bliver det ekstra spændende.
Tingene tegner derimod lysere, hvis man har gjort sit forarbejde, valgt en samarbejdsvillig og fleksibel leverandør, nedsat en beslutningsdygtig styregruppe, prioriterer sine kræfter og indbygger luft i projektet.
Det er få af pointerne i den nye bog Digitale projekter – fra idé til drift af Jacob Lego Boye, der har arbejdet med digital projektledelse i mere end 20 år. I bogen giver han sine bud på, hvordan man griber processen an.
Bogen tager læseren i hånden og gennemgår hele projektforløbet. Lige fra den første overvejelse om, hvorvidt man nu også har behov for den pågældende løsning, gennem bestræbelserne på at strukturere og siden styre projektforløbet og til løsningen en dag forhåbentlig går i drift.
Men læner man sig for tidligt tilbage, kan man stadig nå at ramme ved siden af målet efter go live. Eksempelvis hvis man glemmer at forholde sig til de hjørner, der er blevet skåret undervejs. Eller hvis man undlader at afsætte tilstrækkelige ressourcer til drift og videreudvikling.
Bogen er ikke en detaljeret, teknisk funderet manual til erfarne projektledere, som skal have samtlige detaljer og specifikationer med.
Derimod er Digitale projekter målrettet ledere eller medarbejdere, der står med hele eller en del af ansvaret for at styre et IT-projekt i mål. Eller som undervejs vil sikre sig, at man har dækket de vigtigste punkter af, håndterer risici og udfordringer på en rimeligt forsvarlig facon og vil øge sandsynligheden for succes.
Erfarne projektledere vil måske finde en del af bogens pointer banale. På den anden side skal man heller ikke høre mange beretninger om forulykkede IT-projekter for at gennemskue, at fiasko næsten altid grunder i, at nogen glemmer at stille centrale spørgsmål eller forbryder sig mod helt basale principper.
Dén slags kan man i det mindste minimere risikoen for ved at smække benene op på sofaen og bruge en lille dags tid på først at læse de 160 sider i Digitale projekter.
Bogen er selvudgivet og kan bestilles på forfatterens hjemmeside.
Titel: Digitale projekter – fra idé til drift / Forfatter: Jacob Lego Boye