Det fælleseuropæiske politisamarbejde Europol skal stå skoleret overfor det europæiske parlament ovenpå ugens påbud fra det europæiske datatilsyn, EDPS.
Mandag lød det i en meddelelse fra tilsynet, at Europol fra 3 januar 2022 er blevet påbudt at slette indsamlede data vedrørende borgere som ikke er forbundet til kriminel aktivitet.
Dataene gemmer på milliardvis af personlige oplysninger fra mindst 250.000 personer indsamlet over de seneste seks år.
Påbuddet får Europa-parlamentmedlem Morten Helveg Petersn (R) til at indlede en sag i parlamentets kontroludvalg, skriver Politiken.
”Det er dybt kritisabelt, at netop Europol ikke respekterer den gældende lovgivning. Jeg er stor tilhænger af Europol, der spiller en vigtig rolle i bekæmpelsen af kriminalitet i Europa. Men det skal foregå ordentligt og inden for lovgivningens rammer. Det siger sig selv,” siger han til mediet.
I en meddelelse oplyser Europol, at man vil følge det europæiske datatilsyns påbud, men påpeger samtidig at kravet om sletning efter seks måneder vil få konsekvenser for myndighedens arbejde.
”EDPS’ beslutning vil få indflydelse på Europols evne til at analysere store og komplekse datasets for EU medlemmers politimyndigheder. Det vedrører data som ejes af EU medlemslandene og operationelle partnere og som er videreført til Europol i forbindelse med efterforskning indenfor myndighedens mandat. Det inkluderer blandt andet terrorisme, cyberkriminalitet, international narkotikasmugling og pedofili,” lyder det fra Europol, som tilføjer, at myndighedens efterforskningsarbejde ofte strækker sig over mere end seks måneder.
Påbuddet kommer samtidig med, at Parlamentet og Ministerrådet er i færd med at behandle et lovforslag fra EU-Kommissionen, som vil legalisere Europols indsamlingspraksis, lyder det.