Det er ikke kun teenagers, der har telefonen klistret til hånd og øjne; det har vi næsten alle sammen.
Skulle man alligevel være i tvivl om, at smartphones, sociale medier og netadgang i døgndrift har stor indvirkning på vores psyke, kan man bare overveje hvor meget sværere det er blevet at koncentrere sig om én ting ad gangen.
For eksempel ved at samle en bog op og bruge en sammenhængende time på at læse i den uden at få lyst til at samle telefonen op, for ”jeg skal jo bare lige…”
Nøglen til vores overstimulerede egoer er bl.a. signalstoffer som dopamin, der frigøres i rå mængder når vi søger likes på Facebook, læser onlinenyheder eller spiller mobilspil. Det er lige præcis det, Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence handler om.
Bogen er skrevet af psykolog og misbrugsekspert Anna Lembke, udkom i august og forklarer, hvordan techfirmaerne udnytter mekanismer i vore hjerner til at få os til at bruge stadig mere tid på deres produkter.
For vi forsøget på at lade være er vi i en ulige kamp mod en alliance mellem biologi, adfærdspsykologi og teknologi.
På den ene side er smartphones ufatteligt smarte værktøjer, der giver os muliggeder på hånden, som vore forældre kun kunne drømme om. Men samtidig er teknikken afhængighedsskabende på et niveau, hvor det rimeligvis kan sammenlignes med nikotin eller hårde stoffer.
Øvelsen er at finde en balance, hvor man bevarer de mange spændende muligheder, men heller ikke gør sig til slave af teknologien – til ugunst for alle de andre ting, vi også gerne vil nå i vores (korte) liv.
Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence er på kort tid blevet en bestseller i USA og har høstet omfattende ros for sin indsigt og formidling.
Se et interview med Anna Lembke her.
Titel: Dopamine Nation: Finding Balance in the Age of Indulgence / Forfatter: Anna Lembke