Microsofts anvendelse af selskabets lager-tjeneste OneDrive, Teams og andre systemer er konkurrence-forvridende og ødelæggende for det frie marked.
Sådan lyder det fra en række europæiske software-selskaber, der i samlet flok nu klager til EU over Microsofts sammenkædning af en række it-systemer.
De knap 30 europæiske software-selskaber har forenet sig i gruppen “Coalition for a Level Playing Field’ med det tyske cloud-selskab Nextcloud i spidsen.
De mener, at Microsoft konkurrence-forvrider hele markedet ved aggressivt at bundle løsninger som Teams og OneDrive tæt sammen med Windows 10 og Windows 11.
Nextcloud og sammenslutningen mener, at Microsoft hindrer det frie marked og det frie forbruger-valg ved konsekvent og systematisk at skubbe forbrugerne over i selskabets egne løsninger.
Ifølge Nextcloud-direktør Frank Karlitschek minder situationen i dag om markeds-situationen på browser-markedet i 1990’erne og 2000’erne, hvor Microsoft med Internet Explorer vandt den store browserkrig over Netscape.
“Det her minder meget om det, som Microsoft gjorde, da selskabet aflivede konkurrencen i browsermarkedet og fik stoppet næsten al browser-innovation i mere end 10 år,” meddeler han.
Sikre det frie valg
Ifølge Nextcloud sidder de tre amerikanske cloud-kæmper Microsoft, Google og Amazon på to tredjedele af det europæiske cloud-marked, mens de europæiske cloud-selskabers andel i de senere år er faldet til blot 16 procent.
“Sammen med de øvrige selskaber i sammenslutningen beder vi de europæiske konkurrencemyndigheder om at sikre et lige marked, sikre brugerne et frit valg og sikre, at konkurrencen får en rimelig chance,” lyder det fra Frank Karlitschek.
Ifølge Nextcloud har Microsoft blokeret for, at andre cloud-tjenester kan komme ind på marked ved at fremme sine egne løsninger.
Til Siliconrepublic siger direktør i den europæiske sammenslutning af små og mellemstore virksomheder, European Digital SME Alliance, Sebastiano Toffaletti, at de mindre europæiske it-selskaber sagtens kan være lige så innovative som de store amerikanske.
Det kræver dog, at de får mulighed for at få chancen.
“Kun ved at tvinge alle til at følge reglerne vil forbrugerne få mulighed for at vælge de bedste digitale produkter i et åbent og konkurrencepræget marked,” siger han.
Europen Digital SME Alliance er med i sammenslutningen sammen med blandt andet Free Software Foundation Europe og Document Foundation, der står bag Libre Office.
Slack har for tiden en lignende sag mod Microsoft verserende i EU-systemet om Microosft bundling af Teams og Office.
Du kan læse mere om ‘Coalition for a level playing field’ her.