EU-Kommissionen vil digitalisere EU's juridiske systemer, så myndigheder på tvæsr af lande kan handle hurtigere, når cyberkriminalitet bliver grænseoverskridende.
Sådan lyder et nyt forslag som Kommissionen har stillet ifølge Ritzau.
"Vi skal bruge de digitale teknologier bedst muligt for at sikre, at juridiske myndigheder, borgere og virksomheder hurtigt og sikkert kan udveksle information. Det er afgørende for nemmere og hurtigere retfærdighed," lyder det fra EU-kommissær Vera Jourová.
Forslageet, der blev stillet onsdag har to overordnede fokus:
For det første er det i dag et problem, at juridisk samarbejde på tværs af grænser er enormt ineffektivt.
For det andet fokus stiller skarpt på de udfordringer, som myndigheder har i grænseoverskridende civile, kommercielle og kriminelle sager.
Tre punkter til en løsning
Også tre tiltag, er listet i forslaget, som svar på disse to problemer:
1. Det skal være nemmere for parter at kommunikere elektronisk med de relevante myndigheder.
2. Der skal tillades brug af video ved høringer i for eksempel grænseoverskridende kriminelle sager - det vil skære rejsetid væk og sikre hurtigere behandling.
3. Det skal sikres, at nationale myndigheder kan udlevere relevante dokumenter og data digitalt til andre lande.
Al kommunikation mellem medlemslandene forgår i dag i papirform. Man anslår at der kan spares omtrent 25 million euro - næsten 186 millioner danske kroner - om året alene på udgifter til papir og pakkepost.
To ekstra ændringer i samarbejde
Foruden disse tre punkter, så indeholder EU-forslaget to yderligere forbedringstiltag.
I dag er det nemlig sådan, at medlemslandene ved terrorsager sender information til EU-agenturet Eurojust på usikker vis via mails eller cd-rommer. Dette vil kommissionen modernisere gennem digitalisering.
Derudover skal Eurojust, som er et samarbejde mellem landenes anklagemyndigheder, rustes bedre til at se sammenhænge mellem tidligere og nuværende terrorrelaterede sager.