Når Yoda belærer den utålmodige Luke om, at “You must unlearn what you have learned!” er det ikke en opfordring til at glemme, hvordan man spiser med kniv og gaffel eller holder balancen.
Det handler derimod om, at vores viden og erfaringer kan arbejde mod os – og at det kan være nødvendigt med mental fleksibilitet for at nå sine mål.
For har man allerede besluttet sig for, at det er kropumuligt at løbe et maraton, styre et krævende projekt sikkert i havn eller løfte et rumskib op af sumpen, så lykkes det såmænd nok heller ikke.
Den amerikanske psykologi Adam Grant er inde på lidt af det samme i sin bestseller Think Again fra 2021, der nu foreligger på dansk under titlen Tænk igen – kunsten at vide, hvad du ikke ved.
I anslaget til bogen konstateres det, at ”Hvis viden er magt, er det visdom at vide, hvad vi ikke ved. Vi opfatter normalt intelligens som evnen til at tænke og lære, men i vores hastigt omskiftelige verden har evnen til at gentænke og aflære måske endnu større betydning.”
Forfatteren beklager derfor, at politikere og erhvervsledere ofte hyldes for at mene nogenlunde det samme i dag som de gjorde i går. Hvorimod mange betragter det som et nederlag at skifte holdning – eller måske ligefrem håner andre for at gøre det.
Adam Grant påpeger, hvordan der er behov for at erkende, at der eksisterer psykologiske mekanismer i os alle, som forsvarer vores aktuelle virkelighedsopfattelse. Vores viden og intellekt bekæmper endda aktivt informationer eller argumenter, der kunne rokke ved opfattelsen.
Derfor får præferencer, vaner og fordomme mennesker til at binde sig til overbevisninger med samme indædthed som en sømand, der surrer sig til stormasten for ikke at blive skyllet overbord i et stormvejr.
Af samme årsag kan man hver eneste dag på sociale medier se, hvordan der bruges uendeligt mange kræfter på indædte forsvar for – eller angreb på – alt fra mærkevarer til politiske ideologier. I reglen gør de pågældende intet forsøg på at overveje, om deres egne opfattelser holder vand i den givne situation. Ja, ofte får nye informationer eller argumenter blot kamphanerne til at stå endnu mere stejlt.
Men netop evnen til at genoverveje en situation og lære af skiftende omstændigheder kan være en enorm styrke i en tid, hvor den politiske og teknologiske udvikling foregår i højere tempo end nogensinde. Derimod kan fastlåste opfattelser gøre os blinde for, hvordan en situation i virkeligheden tager sig ud.
Et sted i bogen forklarer Adam Grant, hvordan denne mekanisme fik de fleste politiske analytikere til at afskrive Donald Trumps chancer for at vinde over Hillary Clinton i 2016.
De havde i årevis investeret følelser og intellektuel kapital i analysen af, at manden var håbløs og chanceløs. Derfor var de til det allersidste blinde for samtlige tegn på, at The Donald faktisk var ved at vinde.
Et andet eksempel i bogen er en brandmand, der så en voldsom skovbrand nærme sig i høj hast. Derfor skyndte han sig at brænde den nærmeste skovbund af – så den kommende brand ikke havde noget at leve af – og kastede sig ned med et vådt tørklæde for munden, mens flammerne passerede.
De fleste af hans kammerater blev derimod indhentet af ilden og omkom, fordi de gjorde som de altid havde lært: Stak i løb og prøvede at nå højere op.
I Tænk igen giver Adam Grant en række bud på, hvordan vi sørger for løbende at reevaluere den viden, vi mener at have. Tilsvarende gør han et stort stykke arbejde for at sætte læseren i stand til at udvikle både egne og andres forestillinger og forudindtagede meninger.
Ikke med henblik på at opfordre læseren til at drive viljeløst rundt fra det ene småtilfældige synspunkt til det næste. Men fordi Adam Grant vil gøre os bedre til at opfatte verden som den faktisk er og ikke som vi ville ønske, at den var.
Tænk igen er rost til skyerne af alle fra (eks)ægteparret Gates til nobelprismodtageren Daniel Kahnemann. Det er rimeligt nok, for den er vitterlig velskrevet, tankevækkende og med masser af gode eksempler.
Så er det til at leve med, at den – som ca. 99,9 pct. af alle amerikanske bøger i genren – undertiden er lidt lang i spyttet. Her savner man en redaktør, der havde nidstirret Adam Grant og med diabolsk røst beordret ham til at finde kniven frem og skære 50 sider.
Du kan læse mere om bogen her, hvor der også er link til interview med forfatteren samt hans TED talk om emnet.
Titel: Tænk igen – kunsten at vide, hvad du ikke ved / Forfatter: Adam Grant