Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Danmark bliver ofte fremhævet som en af de nationer, der er med længst fremme, når det kommer til digitalisering.
Det gælder både i det offentlige, hvor Danmark to gange har indtaget en fornem første- plads i FN’s globale e-government survey og i det private, hvor vi er blevet kåret til at have den bedste digitale konkurrenceevne i Europa.
Det er der grund til at være stolt over. Uden teknologisk nytænkning ville vi ikke kunne have fastholdt de mange dygtige medarbejdere under pandemien, som det har været tilfældet.
Men på trods af vores meritter på teknologifronten er frustrationen over ny teknologi blandt ansatte herhjemme ikke forsvundet.
Tværtimod er det min oplevelse, at nedlukning, hjemmearbejde og video- møder på nogle områder har medført en stigende teknologitræthed hos mange - både medarbejdere og ledere. Og det er et problem, som skal tages alvorligt.
En ting er, at produktiviteten kan falde kortvarigt, når teknikken driller. Det har vi alle prøvet, når vi ikke kan dele skærm eller sende mail – typiske tekniske problemer, der nemt kan fikses.
Noget helt andet er, når den type af udfordringer ikke længere er små isolerede tilfælde, men i stedet har karakter af mere generelle udfordringer, som påvirker medarbejdertilfredsheden og i sidste ende fører til stress.
Derfor er behovet for at investere i bedre arbejdsteknologi større end nogensinde. Ellers siger medarbejderne op – måske endda over Zoom.
Teknologi som fundament for medarbejdertilfredshed
For en virksomhed eller organisation er det noget af vigtigste at sikre, at medarbejderne har det godt. Særligt i den kommende tid, hvor coronapandemiens eftervirkninger fortsat vil præge arbejdsmarkedet.
Her spiller teknologien som sagt en nøglerolle, ikke mindst med tanke på de fleksible arbejdsformer, som er blevet normen ovenpå corona. Kun med de rette værktøjer og ressourcer kan virksomhederne sikre medarbejderne de rette rammer for deres arbejde, uanset om det drejer sig om sikkerhed, hastighed, brugervenlighed eller agilitet.
Derfor har vi spurgt 1.500 medarbejdere om emnet i en ny undersøgelse for bedre at forstå, hvordan de oplever skæringspunktet mellem teknologi og trivsel.
Svarene viser, at hele 94 pct. af medarbejderne betragter teknologiens indvirkning på arbejdslivet i løbet af pandemien som positiv. Det begrundes med, at teknologien har reddet mange job.
Samtidig tvivler tre ud af fire på, at de kunne have passet deres job under en pandemi med den teknologi, de rådede over for blot fem år siden.
Det bekræfter antagelsen om, at teknologien er alfa og omega i dagens arbejdsliv. Data fortæller desuden, at dem, der er utilfredse med teknologien, har dobbelt så stor sandsynlighed for at føle sig udbrændte på arbejdspladsen end de tilfredse.
Det viser igen, hvor vigtigt det er, at medarbejdere ikke spilder tiden på arbejdssystemer, der ikke fungerer optimalt. Helt banalt kan man sige, at tekniske problemer medfører to ting: nedsat produktivitet og frustration – og potentielt stress og dårlig trivsel.
Det er opsigtsvækkende, da så mange moderne virksomheder i dag er afhængige af, at deres medarbejdere handler hurtigt og præcist, og dermed ikke støder panden mod en mur af teknologisk ineffektivitet. Men jeg oplever desværre, at det alt for ofte er tilfældet.
Folk siger op, hvis arbejdsteknologien ikke er god nok
Endelig viser undersøgelsen også, at de, der er utilfredse med teknologien på arbejdet, er mere end dobbelt så tilbøjelige til at ville forlade deres job. Og mindre end halvdelen vil anbefale deres arbejdsplads til mulige medarbejdere.
En farlig tendens, som vil have stor betydning for en lang række virksomheder i en tid, hvor både erhvervslivet og i særdeleshed it-branchen mangler kvalificeret arbejdskraft.
Medarbejdere ser nemlig deres arbejdsgivere som ansvarlige for at opdatere den teknologi, de har brug for at udføre deres arbejde.
De ansatte oplever unødvendige forhindringer, de skal overkomme hver dag. Det giver frustration, som også vil kunne mærkes på bundlinjen. For hvorfor yde noget ekstra, når systemet ikke kan følge med?
Coronapandemien har altså gjort en ting klart: Teknologien er både udfordringen og løsningen på nutidens arbejdsforhold. Derfor skal danske virksomheder tage teknologiens rolle mere seriøst, hvis medarbejderne skal være tilfredse og produktive.
Med andre ord: Små teknologiske skridt kan give store gevinster – til gavn for både produktivitet og trivsel.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.