Tidligere medarbejdere hos HP og HPE, der mener, at de har været udsat for aldersdiskrimination, får grønt lys fra en dommer i Californien til at fortsætte deres arbejde med et kollektivt søgsmål.
Det fremgår af amerikanske retdsokumenter.
Ifølge dokumenterne fra United States Northen District of California i San Jose bliver HP og HPE af tidligere ansatte beskyldt for at bryde både nationale og californiske ligebehandlings-regler, der skal beskytte medarbejdere mod aldersdiskrimination.
Edward Davilla, der er dommer ved retten, slår samtidig fast, at bevisbyrden er så tilstrækkelig stor, at der grundlag for en sag.
Dermed får sagsøgerne 105 dage, hvor folk kan tilslutte sig søgsmålet, hvis de også mener, at de har været udsat for diskrimination hos HP og HPE.
Over 40 og fyret med samme begrundelse
De tidligere medarbejdere der nu sagsøger HP og HPE har det tilfælles, at de er over 40 år, blev fyret med samme forklaring og i samme tidsrum.
På dette tidspunkt gennemgik selskabet også en større omstrukturering, og i forbindelse med omstruktureringen skilte selskabet sig ifølge retsdokumenterne af med ældre medarbejdere og hyrede aggressivt yngre medarbejdere.
Medarbejderne hæfter sig blandt andet ved, at daværende topchef Meg Whitman i 2013 offentligt har udtalt, at selskabet ønsker “at hyre en masse unge mennesker” og, at hun vil skabe en foryngelse af selskabet, hvor der var færre midaldrende ansatte og flere nyuddannede.
Samtidig viser interne HP-dokumenter fra 2015, at medarbejdere født mellem 1930 og 1946 blev kategoriseret som ”traditionalister”, der var kendetegnet ved at udføre deres arbejde i et støt men langsomt tempo.
Dokumenterne viste også, at de såkaldte baby-boomere, der er født mellem 1946 og 1964 blev betragte som regelbrydere, hvilket blev betragtet som en uønsket egenskab.
Til gengæld blev de såkaldte millennials omtalt i rosende vendinger i de interne dokumenterne, og det fremgår ligeledes, at HP på det tidspunkt satte særlige tiltag og strategier i søen, der skulle sikre, at selskabet kunne hyre flere unge fra millennial-generationen.
Læs også: Dansk virksomhed: Disse betændte udtryk kan gøre dine jobopslag mindre effektive
Uformel regel om at ansætte unge
Ifølge søgsmålet har Meg Whitman også oplyst, at selskabet havde en uformel regel, der indebar, at HP-chefer skulle overveje at hyre yngre medarbejdere som erstatning, når en ældre medarbejdere forlod selskabet.
I 2015 blev HP splittet op i to selskaber, HP Inc. og HPE. Både HP Inc. og HPE afviser beskyldningerne om aldersdiskrimination.
HP er langt fra det eneste tech-selskab, der har været beskyldt for aldersdiskrimination.
Både IBM og Google har tidligere været ramt af lignende beskyldninger.
Og på det danske marked har Computerworld tidligere fortalt, at KMD i 2018 har haft nedskrevne ansættelsesregler, der har indeholdt et krav om, at alle nyansatte fuldtidsmedarbejdere hos KMD Danmark som hovedregel skal være under 36 år.
Læs også:
Afsløring: Hemmelig KMD-plan bryder loven - alle nyansatte i Danmark skal være under 36 år