De fleste vil være enige om at betegne det som gode eksempler på liv, når dyr og mennesker trækker vejret og er udstyret med et velfungerende stofskifte og et bankende hjerte – eller når en blomsterknop springer ud.
Samt at det omvendt ikke er liv, når organismers centrale funktioner ophører.
Det er en hurtig sondring, der virker fint til hverdagsbrug. Men der er forbløffende mange mellemstadier, hvor organismer hverken er rigtigt levende eller helt døde.
For hvad med skimmelarter, der kan tørre ud, blæse væk og senere samle sig og vokse videre? Eller når bittesmå tardigrader – ”bjørnedyr” – udsættes for årevis med hård bestråling og udtørring ved temperaturer nær det absolutte nulpunkt blot for at kravle lystigt videre, når de får lidt varme og fugt?
Dertil kommer eksempelvis virus, der som bittesmå biorobotter sniger sig ind alle vegne og nogle gange gør livet surt for os ”rigtige” organismer. Men som kan være svære at putte i kasserne med levende eller dødt.
I den nye Life's Edge: The Search for What It Means to Be Alive forsøger den flittige og prisvindende videnskabsjournalist Carl Zimmer at gøre status over, hvad liv er. Hvilket er nemmere sagt end gjort.
For synes man, at det kan være besværligt at definere, hvornår en organisme er død, så er det intet mod besværet med at skyde sig ind på, hvornår et liv helt præcis opstår. Det bliver faktisk hurtigt en diskussion, hvor politik, religion, videnskab og personlige kæpheste spænder ben for hinanden.
Life's Edge: The Search for What It Means to Be Alive kommer næsten hele vejen rundt om de mange definitioner på liv, men også om de utallige eksperimenter, der gennem tiden er gjort på at skabe liv.
Vil man vide mere, har magasinet Science bragt en rigtig udmærket anmeldelse af bogen, ligesom man kan hente et gratis uddrag til sin Kindle eller Kindle-app på Amazon.
Titel: Life's Edge: The Search for What It Means to Be Alive. Forfatter: Carl Zimmer