Digitalisering er vejen ud af krisen.
Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri, der torsdag har fremlagt et udspil med 46 konkrete forslag til, hvordan ny teknologi skal sikre vækst og velfærd.
Til sammen omkredser forslagene flere aspekter af samfundet, der kan løftes med et digitalt rygstød.
Dette gælder alt lige fra, hvordan kunstig intelligens og en omfattende brug af data kan højne behandlingen på landets sygehuse til en digital styrkelse af den grønne omstilling, sikre effektive virksomheder og en stærkere offentlig sektor.
"Vi står lige nu i den værste nationale krise siden krigens tid. Vi har klaret det bedre end de fleste andre lande. Det er kun lykkedes, fordi vi er et af de mest digitaliserede lande i verden," lyder det fra Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI.
Blandt de konkrete forslag findes en kontant håndsrækning til digitalisering af små og mellemstore virksomheder.
Dertil kommer forslag til bedre udnyttelse af borgernes, virksomhedernes og det offentliges data samt et forslag om etablering af et nyt nationalt digitaliseringsråd, der skal sikre, at digitaliseringsplanerne for landet bliver en realitet.
"Nu er der brug for at se på, hvilke muligheder det giver os på den anden side af corona. Det er et window of opportunity, som de kommende generationer vil bebrejde os, ikke at udnytte. Derfor skal vi skifte til et højere gear med at bruge teknologien i vores tjeneste," tilføjer Lars Sandahl Sørensen.
Vil afsætte 10 milliarder på finansloven
Hvis der skal sættes turbo på digitaliseringen af Danmark, så kommer det også til at koste penge.
Derfor foreslår DI, at der afsættes 10 milliarder kroner på finansloven over de næste år.
"Det kræver politisk viljestyrke, det kræver ikke mindst mod men også penge, hvis vi vil udvikle vores samfund med brugen af ny teknologi og digitale værktøjer i både de private virksomheder og i det offentlige," lyder det fra direktøren.
Pengene skal blandt andet bruges på et løft af de digitale færdigheder lige fra folkeskolen til de videregående uddannelser, fremgår det. Formålet er hermed at sikre virksomhederne kvalificeret arbejdskraft i fremtiden.
DI ønsker desuden, at nogle af pengene finder vej til de danske SMV'er, der kan investere i digitale værktøjer til gavn for forretningen.
Udspillet kommer samtidig med, at DI har sat sig i spidsen for 'CEO Commitment - vision om et stærkere Danmark,' der er en digital taskforce, hvor mere end 20 danske erhvervsledere deltager, heriblandt André Rogaczewski, topchef i Netcompany.
Det kan du læse mere om her: Erhvervslivet advarer: Danmark kan miste sin digitale førertrøje - etablerer taskforce
De 46 forslag i planen skal derfor fungere som oplæg til diskussion i denne taskforce, hvor topledere fra blandt andet Microsoft, Coloplast og Ørsted er med. Dertil vil DI have politikere og eksperter med ind i overvejelserne.
Her er planen så at levere konkrete forslag og ideer ind til regeringen og folketingets partier.
Du kan finde de 46 forslag her.