IBM Danmark har indgået et helt nyt klima-partnerskab med den danske energi- og fiberkoncern Andel, der tidligere var kendt under navnet Seas-NVE.
Det oplyser IBM i en pressemeddelelse.
Ifølge IBM skal det nye partnerskab sikre, at staten, kommunerne, regionerne og det danske erhvervsliv løbende får mulighed for at justere deres el-forbrug i forhold til den aktuelle produktion af grøn energi.
Grøn energi-produktion er ustabil
På de bedste og mest stormomsuste dage i Danmark kan vindmøllerparkerne dække hele landets energibehov.
Men af de store udfordring ved overgangen til vedvarende energi er at sikre den optimale udnyttelse af energikilder, som vindmøller og solceller, hvor energiproduktionen ofte har store udsving i forhold til årstider og den aktuelle vejrudsigt.
For at løse en del af det problem har IBM Danmark i samarbejde med Andel udviklet energistyringsplatformen Flex Platform, der tilpasser forbruget i forhold til den aktuelle produktion og måske på længere sigt kan bane vejen for energilagringsløsninger.
”Sammen med Andel vil vi være i stand til at udvikle og accelerere markedet for forbrugsfleksibilitet, herunder potentialet i at inddrage og aktivere store byer og virksomheder i den grønne omstilling. Teknologierne AI, IoT og blockchain i IBM's cloud gør det nu muligt og billigere at udnytte aktørernes eksisterende anlæg- og energistyring til fleksibilitetsydelser."
"Med blockchain-teknologien sikrer vi en høj tillid i leverancen og i betalingen for fleksibilitetsydelser. Med de lavere omkostninger og en højere tillid, adresserer vi to af de forhindringer, der har været for at skabe skallering af forbrugsfleksibilitet", siger Jesper Braum Nielsen, direktør for konsulentforretningen i IBM Danmark, ifølge pressemeddelelsen.
Bliver testet i København
Ifølge Berlingske har platformen allerede været teste med gode resultater i København af kommunens ejendomsselskab, Københavns Ejendomme & Indkøb, der står for driften af 3600 bygninger i hovedstanden. Her i blandt en stor del af Københavns skoler.
Det er planen, at eksempelvis offentlige myndigheder og storcentre og supermarkeder kan bruge platformen til at stille deres ventilationssystem, pumper og kølefryse-anlæg til rådighed for energisystemet. Platformen gør det blandt andet muligt at opstille regler for, hvilke anlæg der kan være fleksible og på hvilke tidspunkter.
I dag er det de traditionelle kraftværker der sikrer, at der er en stabilenergiforsyning i Danmark, når produktionen af den vedvarende energidykker.
Men Andel og IBM vurderer, at den højere grad af fleksibilitet, som den der bliver leveret med Flex Platform, i løbet af de kommende år vil kunne erstatte 20 procent af produktionen fra traditionelle platforme.
Læs også: Google klar med kæmpe klima-plan: Vil køre 100 procent på grøn energi om 10 år