Ideen var fantatisk. Theranos’ revolutionerende medicoenhed kunne – med blot et lille prik – være med til at stille diagnoser på ingen tid, ville snart stå i alle amerikanske hjem og være onlinekoblet til lægefaglig ekspertise.
Mulighederne var enorme og investorerne stod i kø. Bag opfindelsen stod den karismatiske Elizabeth Holmes, der kunne tryllebinde alt fra kongresmedlemmer, investorer og presse.
Hun var i 2015 både den yngste og rigeste selvskabte milliardær i USA, på alles forsider og på alles læber.
Udgangspunktet og ideen var måske reel nok. Men efterhånden som opmærksomheden steg og investeringerne begyndte at strømme ind – i takt med at løfterne blev vildere og vildere – stod det mere og mere tydeligt for medarbejderne, at der var noget helt galt.
Dimsen virkede ikke, og den ville aldrig komme til det. Men Elizabeth Holmes ville ikke høre.
Hun fortsatte med at sælge ideen til omverdenen, styrede virksomheden med benhård hård og udskiftede alle, der ikke gik i takt. Det måtte gå galt, og det gjorde det i dén grad også.
Wall Street Journal-journalisten John Carreyou beskriver gennem flere end 150 interviews hvad der skete før, under og efter Theranos' krak, hvordan det kunne komme så langt ud.
Bogen Ondt blod er kåret til årets businessbog 2018 af Financial Times og McKinsey. Den er udnævnt til en af årtiets ti bedste nonfiktionbøger af The Times.
Sagen er desuden beskrevet i HBO-dokumentaren The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley fra 2019.
Titel: Ondt blod. Forfatter: John Carreyou.