Konferencekalenderen er en kende tom for tiden, og alverdens keynote-speakers må holde oplæg foran spejlet.
Hvis man i mellemtiden savner udsyn og – måske – inspiration til selv at blive en bedre taler, er ted.com bestemt ikke det værste sted at bruge et par karantænetimer.
I de verdenskendte TED Talks inviteres fagfolk og meningsdannere til at holde et relativt kort oplæg af 10-20 minutters varighed.
Der er stor ære forbundet med at være blandt de udvalgte, og de ofte højt anerkendte oplægsholdere lægger sig i selen for at kombinere engagement og viden på en måde, så der virkelig er noget at komme efter.
Uanset om emnet er videnskab, kultur, sociale forhold, politik eller noget helt femte, og TED-sloganet ”Ideas worth spreading” sammenfatter det egentlig ganske godt.
Verdensstjerner og enkelte danske indslag
Blandt de mest delte TED-videoer finder vi eksempelvis lige nu én, hvor Bill Gates – der har holdt adskillige TED Talks – advarer mod den næste pandemi og beklageligvis fik ret.
Men listen over tidligere talere er alenlang og rummer talrige nobelprismodtagere, verdenskendte politikere, økonomer, kulturfolk, erhvervsledere, videnskabsfolk og såmænd også Pave Frans.
Enkelte danskere har også været på talerstolen.
Nemlig EU-kommissær Margrethe Vestager om behovet for at holde de multinationale selskaber i nakken – og tidligere MF Özlem Cekic, der beretter om at holde dialogen i live, når de holdningsmæssige fronter trækkes skarpt op.
TED Talks har talrige aflæggere. Blandt andet en dansk, der afholder foredrag under navnet TEDxCopenhagen. Men det er dog den amerikanske storebror, der for alvor har bukserne på, og hvis hundredvis af oplæg man primært finder kvit og frit på ted.com.
Bag står organisationen TED Conferences LLC, der ledes af forretningsmanden Chris Anderson – ikke at forveksle med forfatteren, iværksætteren og den tidligere Wired-redaktør af samme navn.
TED Talks: www.ted.com