Mobilmaster kan være skyld i lynnedslag, som i sidste ende risikerer at ødelægge pc'er og anden hjemmeelektronik.
Sådan lyder advarslen fra en af Skandinaviens førende forskere i lyn og torden, professor Vernon Cooray fra Uppsala Universitet i Sverige.
- Min interesse blev vækket, fordi jeg over sommeren har fået henvendelser fra adskillige folk, som fortalte, at de havde fået en mobilmast installeret i nærheden og nu oplevede skade i deres hjemmeelektronik, siger han.
Ifølge Vernon Cooray skyldes problemet, at høje mobilmaster tiltrækker lynnedslag og ligefrem skaber nye lynnedslag, hvis de er tilstrækkeligt høje.
Samme forsyningsnet
Han siger, at det er et problem, at mange mobilmaster er sluttet til det samme forsyningsnet som omkringliggende huse, hvilket øger risikoen for skade. Det har i USA fået mange elselskaber til at kræve separate elsystemer til mobilmaster.
I Danmark tager de danske teleselskabers brancheorganisation Telekommunikationsindustrien advarslen ganske roligt.
Direktør Ib Tolstrup mener, at eksempelvis de nye 3G-master ikke rager specielt højt op i det danske landskab.
Ifølge ham er de fleste 3G-master opstillet i byer på gavle og lignende steder, hvor der i forvejen er skorstene og andre master.
- Jeg har ikke hørt om det før, og jeg har svært ved at se, at der er nogen sammenhæng. Så længe, der ikke er nogen statistik, så vil jeg sige, at det er spekulation, siger Ib Tolstrup.
Mast væltet af is og storm
Master til 3G-telefoni er mellem 10 og 20 meter høje, når de står på landet, mens de i byerne typisk er lavere end de nuværende mobilmaster, fordi de ikke skal række så langt. Til gengæld er der flere af dem.
Ifølge Ib Tolstrup er mobilmasterne forberedt på det danske klima, og han kender kun til ét tilfælde, hvor is og storm var med til at vælte en mast.
- Jeg har ikke hørt om, at master skulle være væltet i lyn og torden, for de er jordet og designet til at stå i den danske natur i både sne, isbelægning og tordenvejr, fortæller han.
Opfordrer til at tage det seriøst
I Sverige ændrer det dog ikke på, at professor Vernon Cooray efter 25 års studier i lyn og torden mener, at mobilselskaberne bør tage problemstillingen seriøst.
- De er nødt til at tage det her problem seriøst og komme frem til en løsning. Kan du forestille dig, når de her systemer begynder at blive sat op i et tropisk klima, hvor frekvensen af lynnedslag er langt højere, advarer han.
Vernon Cooray mener, at mobilselskaber bør undgå at sætte alt for høje master op nær tætbebyggede områder, mens mennesker, som bor tæt på en høj mobilmast, bør beskytte deres hjem.
Han siger dog samtidigt, at mange af de muligheder, der i dag findes for at beskytte sit hjem mod lynnedslag, ikke er ordentligt undersøgt for, om de i realiteten virker.