Flere jurister vil have alle sager, hvori der har indgået teledata i bevisførelsen, til at gå om, skriver Politiken
Det sker, efter det er kommet frem, at en systemfejl hos politiet kan have ført til, at der er blevet anvendt mangelfulde data i danske retssager.
Det kan have ført til, at “at uskyldige er blevet dømt, og at skyldige er gået fri for straf," lyder det fra Justitsministeriet.
Til avisen siger forsvarsadvokat Ulrik Sjølin Pedersen, at der for ham at se kun er en enkelt rimelig løsning på alle de sager, hvor telebeviser kan have været afgørende i perioden:
“Hvis teledata på nogen måde er lagt til grund i præmisserne for en dom, og de teledata ikke kan undersøges, så må beviset udgå, og sagen gå om. Længere kan den umuligt være, for det er helt grundlæggende i en retsstat. Og der bør ikke sidde nogen og være overdommere omkring det spørgsmål. Vi bør falde tilbage til grundsætningen om, at hvis der er en rimelig begrundet tvivl, skal det komme den tiltalte til gode,” siger han til avisen.
Det synspunkt får opbakning fra andre jurister.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) har netop nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på, hvad der konkret skal ske, når det handler om at håndtere de sager, hvor telebeviserne er blevet slettet.
Det kan du læse mere om her: Her er arbejdsgruppen: Disse personer skal undersøge politiets teledata-skandale
Læs også:
It-fejl hos politiet kan have givet forkerte domme gennem syv år
To danske teleselskaber har afleveret fejlagtige data til politiet