Staten betaler hvert år cirka 150 millioner kroner mere end nødvendigt for indkøb og vedligehold af standardsoftware.
Det svarer til, at staten betaler omkring 20 procent mere for licenserne end private virksomheder.
Overbetalingen fremgår af en rapport, benchmark- og it-rådgivningshuset Zangenberg Analytics har udarbejdet for Modernisseringsstyrelsen.
Det skriver Børsen.
Rapporten blev allerede sendt til Moderniseringsstyrelsen i 2015, men ifølge minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), er det først nu, hvor udbuddet skal fornyes, at staten vil kaste sig over de for høje licensbetalinger til it-giganter som SAP og Oracle.
Blandt andet peger Sophie Løhde på, at staten skal indgå en ny rammeaftale med Oracle.
"Det er for at give os nogle bedre priser, men også for at give os bedre vilkår og få ryddet op i nogle af licensbetingelserne, som i dag er alt for snørklede og restriktive," siger hun til Børsen.
En af de primære årsager til statens høje forbrug på softwarelicenser er, at flere af softwarelicenserne ikke kan overdrages på tværs af staten, selvom der er tale om den samme køber.
Eksempelvis skal der købes nye licenser i forbindelse med ministerrokader, fordi der derfor også rykkes rundt på de forskellige ressortområder i ministerierne.
Overfor Børsen fortæller Sophie Løhde, at staten bruger 600 til 800 millioner kroner årligt på indkøb hos de store it-giganter.
Hun tør desuden ikke budgettere med at kunne hente den fulde besparelse på 150 millioner kroner hjem.
Børsen har forsøgt at få en kommentar fra Oracle, men skriver, at det amerikanske softwareselskab ikke er vendt tilbage.
Læs også: Betaler du for meget i softwarelicens? Her er tre tegn på, at du kan spare masser af penge