Artikel top billede

YouTube truer med at afskære EU-borgere fra at se millioner af videoer i copyright-debat

EU’s nye copyrightlov kan få meget alvorlige konsekvenser, lyder det fra YouTube, som opfordrer EU til en lempelig tilgang. "EU's borgere risikerer at blive afskåret fra millioner af videoer," lyder det fra YouTubes topchef.

EU’s nye copyright-lov vil få meget alvorlige konsekvenser for ‘hundredetusindevis af menneskers liv,' hvis det besluttes.

Sådan lyder det fra YouTube, efter der igen er begyndt at blive rummel om EU's nye copyright-direktiv, der indeholder den omstridte artikel 13, som flere eksperter har advaret om vil ødelægge internettet, som vi kender det, for altid.

Det kor istemmer YouTube nu.

Ifølge selskabet vil artikel 13 nemlig få store konsekvenser for udvalget på YouTube, som i dag anvendes i stor stil til at dele musikvideoer, koncertoptagelser og lignende med de udøvende musikere velsignelse.

“Vi har arbejdet hårdt på at sikre, at skabere og kunstere får en fair betaling for deres arbejde,” lyder det fra YouTubes topchef, CEO Susan Wojcicki i et blogindlæg med titlen The Potential Unintended Consequences of Article 13.

YouTube meddeler her, at selskabet i fjor udbetalte 800 millioner euro til indholdsejere i Europa.

“Men denne økonomi trues nu af artikel 13, der betyder, at internet-selskaberne kan holdes direkte ansvarlige for enhver copyright-krænkelse af indhold, som deles på deres platforme,” lyder det fra YouTube.

Selskabet meddeler, at det ‘støtter’ målene i artikel 13, men at EU-parlamentets tilgang er ‘urealistisk i mange tilfælde.’

Det skyldes, at rettigheds-ejerne ofte er uenige om, hvem der egentlig har rettighederne til det forskellige materiale.

“Og hvis rettigheds-ejerne ikke kan blive enige, kan man ikke forvente, at den åbne platform, der er vært for indholdet, kan træffe de rigtige rettigheds-beslutninger,” lyder det fra YouTube.

Selskabet meddeler, at konsekvenserne af artikel 13 rækker langt ud over de økonomiske tab.

“EU’s borgere risikerer at blive afskåret fra videoer, som de alene i sidste måned så mere end 90 milliarder gange. Disse videoer kommer fra hele verden - inklusive mere end 35 millioner EU-kanaler, og inkluderer sprogundervisning og videnskab,” lyder det fra YouTube-topchefen.

Hun afslutter blogindlægget med at skrive, at platforme, der gør en indsats for at hjælpe rettigheds-ejere, ikke bør kunne holdes direkte ansvarlige for hvert eneste stykke indhold på deres platform.

“Vi beder politikerne om at finde en løsning, der beskytter rettigheds-ejerne og [samtidig] lytte til det stigende antal stemmer i EU, som mener, at der er en bedre vej fremad,” skriver hun.

Heftig debat

EU-direktivet blev i sommer stemt ned i dets første form efter en heftig debat og sendt videre til ny behandling.

70 prominente interneteksperter - herunder internettets ‘opfinder,’ Tim Berners-Lee, Vint Cerf, og Wikipedia-stifter Jimmy Wales, skrev under debatten blandt andet et brev, der i skarpe vendinger advarede mod at vedtage direktivet med den pågældende artikel 13.

Brevet har titlen 'Article 13 of the EU copyright directive threatens the internet.’

Her skriver eksperterne, at automatisk filtrering af alt indhold, som brugerne uploader, vil ændre internettet fra være en "åben platform til deling og innovation’ til at været ‘et redskab til automatisk overvågning og kontrol af brugerne."

Det kan du læse mere om her: Bekymrede internet-eksperter: Nyt EU-direktiv vil ændre og ødelægge internettet for altid, hvis det vedtages

Læs også:

Internet-koryfæer i oprør over nyt EU-direktiv - men tag det nu med ro, mener professor: "Mange af de problemer, vi har set med techindustrien, skyldes frie tøjler"

Folkebevægelsen mod EU vil have fjernet omstridt EU-direktiv, der kan ramme internettet: "Vi er nødt til at undgå, at det bliver stemt igennem i dets nuværende form"

Nu mødes internettets frihedskæmpere med EU's bureaukrater for at udkæmpe et episk slag: Her er næste runde i kampen om EU's copyright-direktiv




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere