Kopiprodukter er måske ikke det, der fylder allermest i en gennemsnitlig dansk forbrugshverdag, men man skal ikke ret langt ned i Europa, før lækre designertasker og andre gode sager kan købes i store mængder til ‘fordelagtige’ turistpriser på pladser og i stræder.
Der er meget af det, ja, men måske vil det komme som en overraskelse for mange, at op til fem procent af alle de varer, der bliver importeret til EU, er falsknerier. Det viser en rapport fra OECD.
Sko er det mest kopierede produkt, men mere alvorligt er eksempler på fejlkonstruerede reservedele til biler, medicin, som man bliver syg af, farligt legetøj, babymad uden næring og udstyr til sundhedssektoren, som man ikke kan stole på.
Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at 10 procent af al den medicin, der bliver solgt i lande med lav- eller middelindkomst enten ikke opfyder standardarderne eller er falsk.
Og problemet ser bare ud til at vokse, skriver vores amerikanske søsterside Computerworld.
De kriminelle bruger også AI
Faktisk kan brugen af kunstig intelligens hjælpe de kriminelle med at producere kopier, som er nærmest umulige for mennesker at identificere.
Det siger en ekspert, CEO’en for Entrupy, Vidyuth Srinivasan, til Engadget.
Entrupy producerer udstyr til afsløre kopiprodukter ved hjælp af netop kunstig intelligens.
Sammen med virksomheder som Red Points og Cypheme er de specialister i identifikation af falsknerier blandt store mængder varer.
De har teknologier til at analysere materialer, farver, emballage og andre kendetegn, som kan bruges til at udpege kopier, skriver Computerworld.
IBM har udviklet app-løsning
IBM Research har også udviklet et værktøj kaldet Crypto Anchor Verifier, som ved hjælp af kunstig intelligens og blockchain kan finde forfalskninger. Værktøjet er en app til en smartphone.
Man tager et foto af et hvilket som helst produkt, og via app’en kører systemet en billedanalyse mod en database i en blockchain-ledger, som er fyldt med billeder af ægte produkter, som producenterne selv har forsynet databasen med.
Computerworld skriver, at systemet er baseret på den ide, at alle produkter har helt unikke optiske mønstre i materialer, tekstur og farver, som kan identificeres med kunstig intelligens.
IBM hævder, at teknologien kan bruges til at finde kopier blandt alt fra diamanter, til pengesedler, vin og medicin.
Massevis af kopier på Amazon
Men det er ikke kun i Rhodos gamle bydel og andre populære turistfælder, man støder på falsknerier.
E-handelsgiganten Amazon er for eksempel en populær salgskanal for kopier.
The Counterfeit Report (TCR), som arbejder sammen med mærkevareproducenter for at bekæmpe salg af kopivarer, hævder at have fundet 58.000 kopivarer på Amazon siden maj 2016, men der er grund til at tro, at der er mange flere kopivarer på Amazon.
Amazon bruger selv machine learning og har ansat specialister til at bekæmpe kopivaresalget.
Den kinesiske e-handelskæmpe Alibaba har tilsvarende problemer og bruger kunstig intelligens i kampen mod kopier.
Et meget vigtigt element i udviklingen af disse systemer er fortrolighed, skriver Computerworld.
De specifikke kriterier, som bruges til at udpege kopiprodukter, bevogtes som statshemmeligheder, og de forandres hele tiden for at gøre livet så svært for de kriminelle kopiproducenter som muligt.