Danske virksomheder risikerer at blive lagt ned af utilfredse brugere, der vil have indblik i de persondata virksomheden har om dem.
Når GDPR træder i kraft i næste uge, får danske borgere krav på at få indsigt i, hvilke persondata virksomheder har om dem, og det kan blive meget tidskrævende.
“Worst case kan man forestille sig, at en virksomhed pludselig rammes af en kampagne på sociale medier, hvor tusindvis af kunder beder om indsigt på en gang. Kan virksomheden så ikke levere inden for 14 dage, som reglerne foreskriver, risikerer de en af de helt store bøder, der vil kunne ryste eller endda lukke nogle virksomheder,” fortæller Ali Cevik, direktør for rekruteringsvirksomheden HR-Skyen.
Læs også:Nu sker det endelig: Folketinget stemmer om GDPR - og på fredag er det lov
40 procent overvejer at få indsigt i deres persondata
Ifølge britiske Computing.co.uk, viser en undersøgelse lavet blandt 3000 europærere af Veritas, at fire ud af ti forbrugere vil overveje at benytte sig af muligheden for gratis at få indsigt i virksomhedens persondata.
“Selvom det næppe bliver alle de 40 procent, der søger om indsigt, når det kommer til stykket, vil det give en stor ekstra arbejdsbyrde, og det eneste virksomhederne kan stille op er at få automatiseret så meget af processen som muligt,” siger Ali Cevik.
Derfor bør alle virksomheder, ifølge Ali Cevik, se på, hvordan de kan fremskaffe persondata på den mest tidsbesparende måde.
“Grundlæggende er virksomhederne nødt til at lave deres systemer, så de bare skal trykke på en knap, og så ligger alle nødvendige oplysninger klar. Det vil være en stor opgave, hvis det skal håndteres manuelt, og det kan blive helt uoverskueligt, hvis der er mange, der henvender sig på en gang,” siger Ali Cevik.
Men de nye rettigheder vil også med stor sandsynlighed blive misbrugt at vrede kunder. Ifølge undersøgelsen fra Veritas vil otte procent af de adspurgte overveje at bruge muligheden til at spilde virksomhedens tid, hvis de føler sig dårligt behandlet.