Artikel top billede

Da Facebook-skandalen rullede, var det politikernes inkompetence, der skræmte livet af Silicon Valley

Klumme. Jeg gik egentlig rundt i sikker forvisning om, at det efterhånden er umuligt at opdrive en politiker, leder eller konsulent, som ikke har forstået, at software og digitale forretningsmodeller er fremtiden. Men så hørte jeg nogle senatorer udspørge Mark Zuckerberg.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

I Danmark har vi en regering, som sætter en ære i at udtænke digitale initiativer, tilpasse lovgivningen og styrke den digitale kompetenceudvikling.

Politikerne har viljen til at arbejde tæt sammen med erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner, fordi ideen om digital værdiskabelse i stort set alle sektorer er blevet fælleseje i vores lille homogene og ret højteknologiske samfund.

Fagbevægelsen har også set behovet for at tilpasse arbejdsmarkedet til kommende digitale forretningsmodeller, og samtidig har vi alle sympati for en demokratisk kontrol med persondata og en vis omfordeling af de digitale gevinster.

Men det er ikke en selvfølge!

Jeg befandt mig i Palo Alto- blandt andet i Udenrigsministeriets danske Innovationscenter - i de dage, hvor Zuckerberg var til høring i kongressen, og det kørte på tv hele tiden.

Silicon Valley er stadig verdens centrum i forhold til den digitale revolution (Kina er dog godt på vej!), og jeg var med en gruppe digitale ledere på besøg i epicentrum, hvor det eksponentielle evangelium messes højt og tydeligt på alle kanaler.

Formålet var at møde en række toneangivende tech-virksomheder, investorer og iværksættere og afkode de bedste digitale tanker og pejle os nordboere ind på en digital fremtid.

Stemningen i Silicon Valley var præget af chok og mismod. Ikke kun over, at Facebooks etik og forretningsmodel kommer under pres fra politisk side. Det var senatorernes himmelråbende mangel på indsigt, som udløste de stærke følelser.

Flere af de bedagede politikere viste, at de slet forstår det datakapitalistiske økosystem, som USA i almindelighed profiterer på, og som Californien i særdeleshed eksporterer til hele verden.

”Skræmmende mangel på teknologiforståelse”. ”Katastrofalt ringe spørgsmål til Zuckerberg”. ”En perlerække af brændte muligheder for at presse Facebook”.

På trods af enkelte dybe spørgsmål, var disse reaktioner helt gennemgående, og de tegnede konturerne af en forståelseskløft på størrelse med Grand Canyon mellem Silicon Valley og Washington DC.

Jeg tror faktisk, at den gennemsnitlige professionelle i Silicon Valley sagtens kan se behovet for en større gennemsigtighed og mere demokratisk bæredygtighed i de digitale forretningsmodeller, og derfor er kritikken af politikerne slet ikke bundet til selve høringens formål.

Hvis Californien rummer en politisk bevægelse mod at søge selvstændighed fra resten af USA, så blev den ikke svækket af politikernes performance.

Der er meget langt fra danske politikeres vilje til at forstå den digitale revolution til de mest støvede kongresmedlemmer i USA.

Måske er der alligevel grund til optimisme i forhold til Danmarks langsigtede digitale konkurrenceevne.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering