Artikel top billede

(Foto: Morten Sahl Madsen)

I Danmark jubler vi over Apple Pay: Fujitsu-chef erklærer betalingsformen stendød om fem år

Alt imens vi danskere er helt oppe at køre over at kunne betale en kold cola med Apple Pay, kalder en af topskikkelserne hos Fujitsu betalingsløsninger til mobiltelefoner fortid om fem år. Du har fremtiden i dine hænder, mener han.

Vi danskere er oppe at køre. Vi er helt vilde i varmen over, at vi nu endelig har fået en betalingsløsning, der gør i hvert fald nogle af os i stand til at vifte med vores iPhone i supermarkedet og på den måde betale for både minimælk og figenpålæg. 

Men vi bør komme ned på jorden siger en af topfolkene hos japanske Fujitsu, der mener, at hele idéen om at betale med telefonen snart kun kan interessere den nye direktør for Nationalmuseet Rane Willerslev. 

Danmark er nemlig kommet sent med på Apple Pay, og derfor er det snart en forældet teknologi, mener Ravi Krishnamoorthi, der er underdirektør hos Fujitsu. "Apple Pay har eksisteret i fem år. Om fem år har du slet ikke brug for et mobilt device for at gennemføre betalinger,” siger han, da Computerworld møder ham til Fujitsu Forum 2017 i München. 

I Danmark har vi lige fået Apple Pay og taler om det som en game changer og nu kommer du her og siger, at det nærmere er game over?

“Verden skifter hurtigere end nogensinde før, så jeg mener at der om fem år slet ikke er brug for betalingstjenester som Apple Pay eller kreditkort overhovedet.“

Ingen brug for devices

Det er i følge Fujitsu-chefen hele tankegangen, den er gal med. Det nemlig ikke specielt visionært at tænke betaling og mobiltelefon sammen. 

Med udviklingen af computerkraft taget i betragtning vil teknologiske nyskabelser nemlig overflødiggøre betalingsløsninger, der tager udgangspunkt i en fysisk genstand, siger Krishnamoorthi, der henviser til, at der nok vil eksistere betalingsmæssige udørkner rundt omkring, hvor noget så gammeldags som et kreditkort godtages i en forretning.

"Måske er der stadig nogle geografiske lommer, hvor det kan være nødvendigt, ligesom der i dag er nogle steder, hvor man ikke accepterer Apple Pay eller kreditkort og derfor kræver kontanter. Sådanne steder vil der stadig være, men de fleste steder vil der om fem år være biometriske betalingsformer," siger Ravi Krishnamoorthi.

(ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER BILLEDET

Du har fremtiden i dine hænder

Men hvad skal så erstatte denne iPhone-flagren?

I følge Fujitsu-chefen ligger fremtiden i biometriske betalinger. Du skal altså have hænderne op ad lommerne, men lade din telefon blive dernede. 

Herefter vil du som individ igennem dine biometriske data i foreksempel hænderne være forbundet til din bank. Det betyder, at du kan lade eksempelvis din håndflade scanne og derved betale for både badesalt og bayerske hvedebajere. 

"Indenfor 5 år vil vi have nok teknologi til vores rådighed som videotracking, censortracking og biometrisk tracking til, at jeg ikke tror, at det bliver nødvendigt at have et mobilt device for at betale," siger Ravi Krishnamoorthi. 

Han eksemplificerer udviklingen ved at fortælle om en af Fujitsus egne nyskabelser PalmSecure. Teknologien kan ved hjælp af at scanne håndens vener med infrarød stråling give adgang til eksempelvis et fitnesscenter. 

Skal man tro Krishnamoorthis prognose, så vil teknologi af den type udgøre det moderne betalingsmarked i løbet af de kommende fem år. 

“Forestil dig, at du som person er forbundet til din bank. Du går ind på en Starbucks og bestiller kaffe. Det koster fem euro. I stedet for at tage dit kreditkort frem, lægger du din hånd der. Den er unik, og det er kun dig, der kan have den. Den identificerer dig og gennemfører betalingen via din bank,“ siger han. 

Hvis prognosen holder stik, er det spændende at se, om de danske jubelscener over Apple Pays indtog, der minder noget nær om fejringen af Bjarne Riis i juli 1996 i Tivoli, vil stilne af eller om vi som nation fortsat vil glæde os over Apple Pay og så acceptere at være et betalingsmæssigt u-land. 

Tror du på Fujitsu-chefens forudsigelser? Kommer vi alle til at smække labberne på en glasplade i Føtex, når vi kører vognen gennem kassen i 2022? Giv din mening til kende i kommentarfeltet.