Programmører genbruger kode ulovligt

Syv ud af ti programmører tager programkode med sig, når de skifter arbejdsgiver. Dermed risikerer de at bringe deres nye arbejdsgiver i fedtefadet. Den gamle kode tilhører nemlig den tidligere arbejdsgiver.

Programmører har ingen skrupler med at låne kode fra eksisterende software til trods for de ophavsretslige problemer, der kan følge i kølvandet på tastekombinationen ctrl+c.

Ifølge en undersøgelse, som mere end 3.000 anonyme programmører har deltaget i, har næsten 70 procent en personlig samling af programkode, som de frit har taget med sig fra arbejdsgiver til arbejdsgiver, skriver nyhedstjenesten Cnet.

Programmørerne genbruger stumper af koden i deres nye arbejde, uden at dens retmæssige ejer hverken kender til det eller har godkendt det, viser undersøgelsen fra Out-law.com, som drives af advokatfirmaet Masons.

Helt almindeligt

- Det er helt almindeligt at genbruge eller kopiere kode, når man udvikler software, selvom det nogle gange er ulovligt, siger en af de freelance-programmører, som deltog i undersøgelsen ifølge Cnet.

Software er beskyttet af ophavsretten, og derfor kan programmørerne eller deres arbejdsgivere komme i klemme, hvis de genbruger programkode, de ikke har ophavsretten til.

Det er til gengæld vanskeligt at vurdere, hvor meget eller hvilken kode der skal lånes, før der er tale om en krænkelse af ophavsretten. I visse tilfælde er få procent nok, mens det i andre tilfælde kan være i orden at kopiere stort set det hele.

- Det handler om at finde ud af, hvad der er den essentielle del af et program. Det kræver, at du tager hensyn til hvilke færdigheder det har krævet, at designe og kode de enkelte dele af programmet, siger advokat Susan McKiernan fra Masons, som står bag undersøgelsen, til Cnet.

En programmør kan krænke ophavsretten uden at kopiere selve koden. I visse tilfælde er det nok, at programmøren skeler til den originale kode for at få sit nye program til at hænge sammen.

Problemet bliver større af, at mange programmører netop tager den kode med, som de har udviklet, når de skifter arbejdsgiver.

Dermed risikerer de at bringe deres nye arbejdsgiver i fedtefadet, fordi det er den tidligere arbejdsgiver og ikke programmøren, som har ophavsretten til programkoden.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere