En arbejdsgruppe på en kvinde og 11 mænd skal i de kommende måneder støbe kuglerne til det, der bliver statens næste digitale strategi.
Gruppen består af højtstående embedsmænd fra blandt andet Digitaliseringsstyrelsen, Skatteministeriet og Justitsministeriet.
Derudover er der tre højtprofilerede eksterne eksperter, blandt andet to tidligere vindere af Computerworld-prisen Årets CIO.
De i alt 12 personer har frem mod sommeren tre rettesnore i deres oplæg til statens fremtidige digitale strategi:
- Bedre prioritering af it-udgifter og it-aktiviteter.
- Styrket opfølgning på samfundskritiske projekter.
- Sikker drift af statens kritiske it-systemer.
Sagt på en anden måde skal arbejdsgruppen finde ud af, hvordan staten slipper af med sine bedagede legacy-systemer fra en række selskaber med trebogstavsforkortelser til gengæld for billigere, bedre og mere fremtidssikrede it-systemer.
Baggrunden for dette arbejde kan du læse mere om her: Vil det lykkes for staten af frigøre sig fra dyb afhængighed af CSC og IBM?
Flerårigt tilløb til strategien
Arbejdet med at skabe fremtidens digitale statslige it-systemer har været under opsejling i mange år.
Den aktuelle anledning til at nedsætte en arbejdsgruppe er et nyligt overstået kasseeftersyn i de statslige it-systemer, der viste, at en tredjedel af statens it-systemer er flossede, sårbare og udtjente.
Hele 157 statslige it-systemer blev ved kasseeftersynet bedømt til at være i en "utilstrækkelig systemtilstand".
Det kan du læse mere om her: Stort eftersyn: 157 af statens kritiske it-systemer er nedkørte og sårbare over for hackere
Når ejerne af systemerne er Skat, Politiet og andre centrale myndigheder, siger det sig selv, at de skal fikses efter årtiers kamp med at få mareridtsprojekter som EFI og Polsag til at makke ret uden at koste staten halve eller hele milliardbeløb for ingenting.
Send opgaver i udbud
Arbejdsgruppen refererer til minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), der fornyligt bebudede en grundig forårsrengøring af statens it-portefølje.
Ved den lejlighed blev de tre fokuspunkter for den nedsatte arbejdsgruppe pindet lidt mere ud, da det eksempelvis blev sagt om prioriteringen af it-udgifter og -aktiviteter, at de skulle skabe et bedre grundlag for koordinering på tværs af de statslige myndigheder og langsigtet planlægning af it-porteføljen.
Om arbejdet med opfølgning på samfundskritiske projekter lød det, at risikoen for budgetoverskridelser og forsinkelser skulle minimeres med blandt andet mere intensiv rådgivning til Statens It-Projektråd.
Slutteligt blev der i forbindelse med den bebudede forårsrengøring sagt, at staten skal være bedre til at arbejde med it-systemerne.
"Det gælder ikke mindst de systemer, som er kritiske for statens virke eller for samfundet som helhed. Statens it-systemer skal løbende vedligeholdes og videreudvikles, og myndighederne skal blive meget bedre til at konkurrenceudsætte it-løsningerne," lød budskabet om oprydningen i de statslige it-systemer.
Computerworld kunne i en række artikler i slutingen af 2015 dokumentere, at flere it-systemer hos blandt de it-tungeste myndighder som Skat og Rigspolitiet ikke har været sat i udbud i flere årtier.
Det kan du læse mere om her: Rigspolitiet har ikke sendt CSC-opgaver i udbud i årevis: System-dokumentation mangler på 19. år
Læs også:
Sådan beholder CSC sine kontrakter i 20 år
Hemmeligt dokument afslører: Staten forbereder stor-opgør med CSC som offentlig kæmpe-leverandør