Artikel top billede

Kommunerne sparer 900 millioner om året på opgør med KMD

Kommunerne har tidligere været låst fast til KMD, men kan fra 2019 spare 900 millioner kroner om året, fordi de ikke længere er afhængige af KMD. Det viser, at et opgør med det offentliges mangeårige it-leverandører kan spare stat og kommuner for mange penge.

Mens staten stadig kæmper for at slippe ud af sit afhængighedsforhold til CSC, KMD og IBM, har kommunerne gjort op med KMD og står til at spare enorme summer.

Computerworld kunne tirsdag afsløre, at en hemmelig styregruppe under ledelse af Digitaliseringsstyrelsens direktør, Lars Frelle-Petersen, i mindst to år har arbejdet på at få staten ud af et vendor lock-in med de tre it-kæmper.

Det kan du læse mere om her: Hemmeligt dokument afslører: Staten forbereder stor-opgør med CSC som offentlig kæmpe-leverandør

Over en halv milliard på et år

Alene i 2013 solgte de tre virksomheder ydelser til staten for ikke mindre end 578 millioner kroner. Det viser tal fra moderniseringsstyrelsen.

Den pris er dog alt for høj, mener styregruppen, som mener, at staten er gået glip af faldende priser på it-markedet på grund af dens leverandør lock-in.  

Det fremgår af lækkede dokumenter fra gruppens møder, som Computerworld er i besiddelse af.

Sparer 900 millioner om året

Og der kan være noget om snakken. For der er i den grad penge at hente på at slippe ud af et såkaldt 'vendor lock-in' - altså en situation, hvor kunden er låst fast til sin leverandør på hænder og fødder.

De danske kommuner er et godt eksempel.

Efter salget af KMD og etableringen af Kombit har kommunerne gjort op med modellen med store gamle it-systemer og KMD som storleverandør.

Det lønner sig åbenbart. For kommunerne står nemlig til at spare mange millioner kroner på en ny it-model med mindre systemer og flere leverandører.

"Vi har lavet en businesscase med en besparelse på 25 procent, og de priser, vi har fået ind fra leverandørerne, viser at det holder," lyder det fra afdelingschef i Kommunernes Landsforening, Ralf Klitgaard.

Det er selvfølgelig ikke penge, som ryger direkte ind på kontoen med det samme. Men til gengæld bliver den årlige besparelse voldsom, når den kommer.

"Besparelsen kommer først, når systemerne kommer i brug, og man kan holde op med at betale for de gamle systemer. Men vi regner med en besparelse på 900 millioner kroner (årligt, red.), når de nye it-systemer er fuldt ud implementeret i 2019," understreger Ralf Klitgaard. 

Det tager tid, men det kan gøres

Et skift af den størrelsesorden som kommunerne har sat i gang sker ikke fra den ene dag til den anden.

Det tager tid og planlægning, mener Ralf Klitgaard.  

"Vi solgte KMD i 2009 og skulle jo lige sammen med 98 kommuner finde ud af, hvad der skulle ske og danne Kombit, så processen tog længere tid end selve arbejdet, men det var en stor proces," fortæller han.

Læs også: Netcompany kigger sultent på udfaldet af statens CSC-opgør: Vi kan løse opgaven til halv pris



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering