Artikel top billede

Danske Trendsales efter svindel, underskud og tabt egenkapital: "Der er slet ikke nogen risiko for, at pengekassen smækker i efter nytår"

Interview: Danske Trendsales er i alvorlig krise: Selskabet har stort underskud, har mistet sin egenkapital og politianmeldt en tidligere direktør. Men ejerne er klar med flere penge, og Trendsales skal nok klare den, fortæller direktør Ole Højriis Kristensen. "Der er slet ikke nogen risiko for, at pengekassen smækker i efter nytår."

Umiddelbart ser fremtiden dyster ud for den danske modeportal Trendsales.

En tidligere direktør er blevet anmeldt for svindel, egenkapitalen er forsvundet, og virksomheden har drevet finansiel virksomhed uden de nødvendige tilladelser.

Trendsales har i 2015 tabt 13,5 millioner kroner, hvilket er dobbelt så meget som underskuddet året før.

Krisen er så alvorligt, at Trendsales i det seneste årsregnskab oplyser, at det schweiziske selskab Tamedia, der ejer Trendsales, indtil videre har garanteret for den videre drift af selskabet frem til årets udgang.

Men ifølge Trendsales administrerende direktør Ole Højriis Kristensen behøver hverken Trendsales brugere eller ansatte at frygte for fremtiden.

"Der er slet ikke nogen risiko for, at pengekassen smækker i efter nytår. Når der i regnskabet står, at driften er garanteret frem til den 31/12 er der udelukkende tale om en regnskabsteknisk formulering, og det betyder ikke, at kassen smækker i efter nytår. Tamedia har en meget langsigtet plan med Trendsales og er helt indstillet på, at det kræver nogle investeringer at få os på ret køl igen. Vi er allerede i fuld gang med at planlægge 2017 og 2018," siger Ole Højriis Kristensen til Computerworld.

Stormfuld periode

Trendsales årsregnskab udgør indtil videre kulminationen på et stormfuldt halvt år for virksomheden, der i foråret politianmeldte en tidligere administrerende direktør for bedrageri.

Ifølge Ole Højriis Kristensen handler sagen om anklager om underslæb, regnskabssvindel og dokumentfalsk.

Han forklarer, at den tidligere direktør blandt andet er anklaget for at have forfalsket en licens fra finanstilsynet, der giver Trendsales tilladelse til at opbevare udenlandske brugeres penge i en såkaldt e-wallet.

"Det betyder, at vi i dag har trukket alle aktiviteter, der relaterer sig til den licens tilbage. Den danske licens har hele tiden været på plads, men det betyder, at vores brugere uden for Danmark får sat pengene direkte ind på deres bankkonto i stedet for på en e-wallet hos os."

Men hvor stor indvirkning har den svindel haft på jeres årsregnskab?

"Man kan sige at regnskabet er påvirket af hele svindelsagen. Der er tab, som kan henføres til direkte underslæb og så er der tab, der er et resultat af generel mis-management i den periode på tre til fire år, hvor den pågældende person var direktør," siger han.

Forsøger at kortlægge omfanget af svindlen

Siden direktørens afskedigelse har Trendsales været travlt optaget af at kortlægge omfanget af den påståede svindel. 

"Der har kostet en del lange dage og nætter på kontoret, hvor vi har prøvet at finde hoved og hale i sagen. Helt konkret er vi gået helt tilbage til 2012, og vi har taget hver eneste bilag, hver eneste faktura, hver eneste kontoudtog. Vi har krydstjekket, dobbelttjekket dem alle og sikret os, at alt er, som det skal være. Er vi stødt på noget, som vi ikke ved, hvad er, så har vi måtte spørge ind til det. Der har været en meget langsommelig affære."

Hvad betyder det for jeres evne til at kigge fremad som virksomhed, når I har brugt så mange ressourcer på at grave i fortiden?

"Vi har et meget stort marked, som vi skal være opmærksomme på, så det nytter ikke noget, at vores medarbejdere bruger alle deres ressourcer på, hvad der er sket i fortiden. Derfor er vi heldige, at vi er en del af en stor organisation som Tamedia, der kan hjælpe os. De har sendt en meget dygtig financial controller op til os, som nærmest har boet på vores kontor lige siden," siger han.

Du siger, at Tamedia har garanteret for Trendsales fremtid. Men har du undervejs i processen tvivlet på, om selskabet ville overleve?

"Ikke reelt. Vi har hele tiden haft Tamedias ord for, at ‘det her bliver ubehageligt, men det er noget, som vi kommer igennem.' Tamedia er en 150 år gammel virksomhed, der laver langsigtede investeringer og ikke en kapitalfond, der går efter hurtige gevinster. Den opbakning har især betydet meget for vores ansatte," siger han.

Hvis det nu alligevel viser sig, at Tamedia trækker stikket. Hvad vil konsekvensen så være for jeres danske brugere, der har indestående på deres e-wallet hos jer. Risikerer de at tabe pengene?

"Nej, det gør de ikke. For det første vil jeg gerne igen understrege at vi ikke er truet af konkurs på nogen måde. En del af vores licens indebærer, at vi skal følge nogle retningslinier for beskyttelse af brugernes midler. I vores tilfælde sker det i form af en sikringskonto, hvor alle brugernes midler opbevares og den er sikret i tilfælde af en eventuel konkurs," siger Ole Højriis Kristensen. 

Trendsales blev stiftet i 2002 af danske Bo Eriksen og Martin Falslev Andersen, og i 2014 blev selskabet solgt for et trecifret millionbeølb til schweiziske Tamedia, der også ejer den danske avis MetroXpress.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering