Regeringens vækstplan frem mod 2025 - Et stærkere Danmark - indeholder gode tiltag for de virksomheder, der vil investere og forske i it.
Planen skal gøre det mere attraktivt at arbejde. Og der er mere støtte at hente til iværksætteri.
Netop kombinationen af innovation, dygtige kompetencer og kreativitet er vigtige ingredienser for, at Danmark kan skabe vækst og stå stærkt i et globalt samfund.
Problemet med en fremtidsplan er blot, at vi ikke kan forudsige vores behov og hverdag anno 2025. Men vi kan se i krystalkuglen, fremfor at bygge på fortidens strukturer og byggeklodser.
Hvor er vi i 2015?
Digitaliseringen tager først for alvor fat nu, men hvem ved, hvor Danmark teknologisk set er i 2025?
Bor vi i SmartCities med SmartCitizens? Er vi omgivet af robotter og droner, som mindsker forurening og løfter overvågning, og har vi selvkørende biler, der rykker ved vores opfattelse af parkeringspladser og transport? Og vil vores primære hjælpere i hverdagen være bots, på samme måde som vi i dag har smartphones og apps til at holde styr på vores kommunikation, interesser og gøremål?
Historisk set kommer nogle ting hurtigere, end man kunne forestille sig.
Da man fik sin første mobiltelefon i hånden, vidste de færreste, at dens primære formål ikke ville blive at ringe men i stedet blive ens kæreste eje og den primære adgang til kommunikation og sociale medier.
Apps er blevet vores nærmeste hjælper i hverdagen til alt fra flyindtjekning og bankoverførsler til søgning efter den bedste restaurant eller den nærmeste Uber-bil eller date.
I erhvervslivet øger vi produktiviteten med smartphones og forventer efterhånden samme muligheder med apps på arbejdet, som vi forventer af en OL- eller X-factor-app.
Omvendt oplever vi også, at teknologier findes, men ikke får det forventede gennembrud. Man har i 15-20 år hørt om intelligente køleskabe, men hvad skal der til, for at vi allesammen får et?
Bots og droner vil ændre vores liv
I 2015 var 4,9 milliarder 'ting' forbundne, og ifølge Gartner vil 20,8 milliarder digitale enheder være forbundne i 2020.
Den udvikling vil påvirke vores byer, virksomheder og os som mennesker.
Vi kan forestille os et liv i nærmeste fremtid, hvor droner eller robotter leverer vores madvarer, og hvor huset selv fortæller botten, at varmepumpen snart har brug for service, for så at kommunikere med en vicevært-bot der henter et tilbud på reparation.
Leverandøren får så en digital engangsnøgle til at komme ind og fikse problemet. Uden menneskelig involvering - overhovedet.
Den menneskelige involvering sker, når smarte ure og andre wearables kan fortælle os, hvornår vi skal sove, gå til lægen og i det hele taget, hvordan vores helbred har det, og hvordan vi selv kan tage ansvar. Altså mere ansvar end at spise sundt, motionere og droppe rygningen.
Vi forhandler med forsikringsselskabet om prisen for at være forsikret, fordi den indbyggede chip i kroppen eller kameraet i hjernen smelter sammen og kommunikerer automatisk med hinanden og til dem, som har adgang.
Den tid, den glæde. Nu handler det om 2016 og de næste år.
Vi skal skrue op for tempoet
Teknologien er moden, men vi er bange for at skrue op for tempoet og afprøve, hvad der kan ske og dermed høste gevinsterne.
Vi afventer andres positive erfaringer. Vi vil have garanti for en forbedret hverdag eller RoI af vores investering i teknologi. Men vi forventer samtidig, at alle andre virksomheder og services er helt på forkant med udviklingen - bare ikke mig og min arbejdsplads.
Det, vi har behov for, er risikovillighed.
Og selv om regeringen kan igangsætte tiltag, der fordrer innovation og risikovillighed, er det ikke udelukkende dens ansvar.
Det er et fælles ansvar, som starter med dig som forælder, som medarbejder, som leder, som ejer, som iværksætter, som borger. Det kræver en mentalitetsændring i vores samfund - vi har ikke tid eller råd til at afvente, at andre tester, hvad der virker og ikke virker.
Vi skal ikke være bange for at tage chancer
Hvis vi ønsker at gå forrest, må vi tage chancer og afprøve ny teknologi og nye løsninger - også selvom vi ikke kender resultatet på forhånd. Men det kræver et opgør med nulfejlskulturen, der skal erstattes af innovation og kreativitet.
Selv om 2015 planen er centreret om vækst, er udfordringen, at den er baseret på det samfund, vi lever i nu, og den bærer ikke præg af risikovillighed.
Vi er nødt til at stille skarpere på den teknologiske parathed, øge risikovilligheden og igangsætte initiativer, der styrker innovation og slipper kreativiteten løs.
Så har vi måske chancen for igen at blive foregangsland, når det kommer til anvendelsen af ny teknologi, der kan styrke vejen til vækst.
Men det er et fælles ansvar - det starter med dig!
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.