Artikel top billede

Danske iværksættere afslører: Disse spørgsmål stiller vi, når du kommer til jobsamtale

Og nej, de vil ikke høre om dine stærke og svage sider.

"Fortæl mig om din sidste konflikt? "Hvilke former for frivilligt arbejde laver du?"  og "hvilke overvejelser gjorde du dig, da du skrev dette stykke kode?"  

Det er tre eksempler på spørgsmål, som du kan forvente at få stillet, hvis du er til samtale hos de otte it-værksættere, som Computerworld gennem de seneste uger har været i kontakt med.

Vi har stillet dem spørgsmålet: "Hvilket spørgsmål er dit favorit-spørgsmål, når du har folk til jobsamtale, og hvorfor stiller du netop dette spørgsmål?"

De svar, som vi har modtaget, kan groft sagt deles op i to grupper:

En gruppe foretrækker at stille spørgsmål, der fokuserer på ansøgernes faglige evner. 

En anden gruppe fokuserer på kandidaternes personlighed og motivation. 

En af dem, der fokuserer på sidstnævnte er den danske iværksætter Tine Tygesen.

Hun har blandt andet har været med til at stifte den danske app Everplaces og det københavnske iværksætterfællesskab Founders House.

"Hire for attitude"

Tine Thygesen fortæller, at hun ansætter efter mottoet: "hire for attitude - train for skills'.

For hende er kandidatens livsindstilling det afgørende.

Manglende kvalifikationer er derimod noget, som der kan rettes op.

Derfor spørger hun altid til kandidatens erfaring med frivillig arbejde.

For ifølge hende viser det mere om en persons 'drive', end du eksempelvis kan læse ud af et eksamensbevis eller en udtalelse fra en tidligere arbejdsgiver.

"Når vi går på arbejde, eller arbejder hårdt i skolen, er vi drevet af andres forventninger, og derfor er der ikke noget ekstraordinært, når vi vælger at gøre et godt stykke arbejde. Derfor spørger jeg, om de har lavet noget arbejde, som de ikke blev betalt for."

"For uanset om du har været spejderleder, elevrådsformand eller engageret i forskellige aktiviter i dit lokalområde, så viser det, at du har et indre drive. En drivkraft, der gør dig mere proaktiv og gør dig til et menneske, der tager mere ansvar. Det er faktisk et eksempel på ledelse i det tidligste stadie," lyder hendes svar til Computerworld.

Spørger til konflikter

Martin Bjergegaard er medstifter at det danske co-workingspace Rainmaking Loft, og han er desuden partner i firmaet Rainmaking, der står bag iværksætter-projektet Startupbootcamp.

Når han har folk til samtale, er der især to spørgsmål, som han ynder at stille dem.

For det første beder han dem at fortælle om en konflikt, som de har haft på deres arbejdsplads.

Det giver ham et indblik i kandidaten evne til at håndtere konflikter på en konstruktiv måde.

"En kandidat fortalte en gang om en en konflikt med sin chef. Han blev næsten ophidset, mens han fortalte om det. Jeg fik indtrykket af at kandidaten var en, som man nemt kunne komme på tværs med," forklarer han.

Dernæst spørger ham dem om hvilken præstation i deres arbejdsliv, som de er mest stolte over.

Ifølge Martin Bjergegaard giver det ham et indtryk af kandidaternes fokus og evne til at udrette ting.

Martin Bjergegaard beskriver eksempelvis en episode, hvor han på et tidspunkt havde en kandidat til samtale, der fortalte om en episode, hvor hun havde vundet en uventet stor ordre fra en kunde

"Mens jeg lyttede til svaret, kunne jeg se, hvordan hun havde taget ansvar i situationen og tænkt meget kreativt," fortæller han.

En anden måde at få et indblik i kandidatens personlighed er at bede personen om at beskrive sig selv set udefra.

Det er en metode som Peter Oxholm Zigler , der er medstifter af den danske værkstedsportal Autobutler, ofte anvender. 

Derfor kan han til en jobsamtale eksempelvis finde på at stille spørgsmålet: 

"Hvis jeg ringede til alle dine venner i din vennegruppe, hvordan ville de så beskrive dig som person?" 

Peter Oxholm Zigler forklarer, at svarene på denne type spørgsmål gør det lettere for ham at vurdere, om personen vil passe ind i kulturen hos Autobutler. 

Den endeløse strøm af bullshit

Når folk skal sælge sig selv til en jobsamtale, bruger de ofte en endeløs strøm af bullshit og almindeligheder pakket ind som unikke kompetencer.

Mogens Nørgaard, der er medstifter af det danske it-selskab Miracle og som i dag driver iværksætter-firmaet Fair and Square, forsøger derfor altid komme hurtigt ind til sagens kerne.

Hans metode er simpel: 

"Det spørgsmål, som jeg næsten altid har haft, som det centrale i jobinterviewet er: 'Nå, hvad KAN du så?" 

Ifølge Mogens Nørgaard er det essensen i enhver jobsamtale at få svar på netop dette spørgsmål.

For det handler om at finde ud af, hvilken viden og erfaring kandidaten har med de ting, der virkeligt tæller

"Ofte svarer de jo, at 'de er gode til at forstå andre,' 'gode til at få orden i kaos' og så videre. Jeg svarer dem altid, at det kan ALLE, så hvad kan de faktisk? Efter et par runder får man så de nyttige svar og kan begynde at tænke i de rette baner med hensyn til ansættelse eller ej," lyder forklaringen fra Mogens Nørgaard. 

"Vis mig din kode" 

Hos det danske app-udviklingsfirma Shape er de netop på jagt efter en ny app-udvikler.

Her forklarer Ole Gammelgaard, der er partner i Shape, at han foretrækker, at spørgsmålene til jobsamtalen tager udgangspunkt i et konkret stykke arbejde. 

Derfor beder han altid kandidaterne om at medbringe et stykke kode, som de har skrevet.

Til samtalen får de til opgave at forklare, hvad de har lavet, hvordan de har lavet det, og hvorfor de har gjort, som de har. 

"Ved at få kandidaten til at tale om noget meget konkret og teknisk er det let at vurdere, hvordan personen griber en problemstilling an. Hvor struktureret er personen for eksempel? Og hvordan reagerer personen, hvis man stiller kritiske spørgsmål til den tekniske løsning, som vedkommende har valgt," forklarer Ole Gammelgaard Poulsen.

Toke Kruse, der er stifter af regnskabsprogrammet Billy, fortæller, at han lægger stor vægt på forventningsafstemning, før samtalen går i gang.

Før interviewet overhovedet er gået i gang, ønsker han derfor at få afklaret kandidatens forventninger til lønniveauet.  

"Inden vores møde vil jeg gerne høre, hvad dit lønniveau er? Hvad er dit lønniveau nu, og hvad vil være ideelt for dig at få i løn?" 

Toke Kruse forklarer, at formålet er at sortere folk fra, hvis de enten har for lavt et ambitionsniveau eller har så høje forventninger til lønnen, at han ikke vil kunne honorere dem. 

Under selv interviewet ynder han at stile spørgsmål "Hvis du sad i min stol, hvorfor skulle jeg så ansætte dig?" 

Ifølge Toke Kruse tvinger det ansøgeren til at overveje, hvilken gavn vedkommende kunne gøre for firmaet.

Det perfekte spørgsmål findes ikke

Der er dog også dem, som ikke mener, at der findes ét perfekt spørgsmål til en jobsamtale.

Den danske iværksætter Camilla Ley Valentin, der har stiftet virksomheden Queue-it mener, at jobsamtaler alt for ofte bygger på standardiserede spørgsmål.

"Dengang jeg selv søgte mine første jobs blev man altid bedt om at remse egne styrker og svagheder op. Det var helt tosset og resulterede altid i en liste af ufarlige svagheder, som i virkeligheden var styrker. Eksempelvis "jeg er alt for ærekær" og "jeg siger ja til for mange opgaver". Så jeg tror, at det sidder så dybt i mig som værende formålsløst. Derfor jeg gået helt i den anden grøft og stiller overhovedet ikke den type "trick questions". I stedet tager jeg den enkelte samtale ud fra det individ, der sidder overfor mig," lyder det fra hende. 

Den danske iværksætter Martin Thorborg har heller ikke nogen opskrift på den gode jobsamtale. Han er helt selv holdt op med at deltage i jobsamtaler. 

"Jeg deltager sjældent i den her type jobsamtaler, fordi jeg simpelthen er så dårlig til det. Nogle gange bliver jeg selvfølgelig nødt til at deltage, men mit store problem er, at jeg altid ser det bedste i folk, så jeg ender altid med at være parat til at ansætte hvem som helst til hvad som helst, og det dur ikke rigtigt," lyder det fra Martin Thorborg.

Læs også: 
Du bliver testet til jobsamtalen: Få det bedste resultat og scor jobbet 

It-giganter slås om de bedste it-folk med alternative metoder: Sådan får de nu fat i de bedste




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering