Udbydere: Vi stopper orm på en time

Ni danske internetudbydere præsenterede torsdag et fælles kodeks for it-sikkerhed. Det beskriver blandt andet, hvilke skridt udbyderne i fællesskab kan tage for at stoppe et ormeangreb. Alle udbyderne forpligter sig til inden for en time at iværksætte de modtræk, som en fælles styregruppe beslutter.

Ni danske internetudbydere, som tilsammen dækker 98 procent af de danske internetbrugere, præsenterede torsdag et fælles kodeks for, hvordan de kan styrke sikkerheden på den danske del af internet.

Internetudbyderne har oprettet en fælles styregruppe, som i krisesituationer kan træffe beslutning om eksempelvis at lukke for bestemte netværksporte eller filtrere bestemte filtyper fra.

Formanden for styregruppen, teknisk direktør Jesper Hansen fra Cybercity, understreger dog, at internetudbyderne vil være forsigtige med at skride til den slags indgreb.

- Ethvert indgreb har konsekvenser. Vi skal kun sætte et filter op, indtil kunderne er parate til selv at håndtere situationen. Derefter fjerner vi det igen, siger han.

Professionelle kunder utilfredse

Jesper Hansen peger blandt andet på Sasser-ormen, som har hærget i denne uge. Ormen spreder sig via port 445, men det vil give problemer for mange kunder, som benytter denne port til legitime formål, hvis internetudbyderne lukker for den. Derfor har man i dette tilfælde valgt at lade porten stå åben.

Han vil heller ikke være med til at trække en bestemt sikkerhedspolitik ned over hovedet på kunderne, da de stiller forskellige krav. Derfor vil diktatet blot genere de kunder, som allerede kan tage vare på sig selv.

- Hvis det svageste led bliver fællesnævner, så får vi nogle utilfredse professionelle kunder. Den sikkerhedspolitik, som passer til Maren i Kæret, er helt sikkert forskellig fra den, som passer til en hjemmearbejdsplads for Novo Nordisk, siger Jesper Hansen.

Skal reagere inden for en time

Som en del af det ny kodeks har internetudbyderne oprettet en styregruppe. Den træder til, når der opstår krisesituationer såsom ormeangreb eller forsøg på at oversvømme netværket i Denial of Service-angreb.

De internetudbydere, som deltager i samarbejdet, forpligter sig til at iværksætte de tiltag, som styregruppen beslutter. Det skal ske inden for blot én time.

De enkelte internetudbydere forpligter sig samtidig til at opdatere deres abonnementsvilkår inden 1. oktober i år, så udbyderne har hjemmel til at foretage de indgreb, som styregruppen dikterer.

Det inkluderer blandt andet, at internetudbyderne skal forbeholde sig ret til at lukke for en kundes internetforbindelse, hvis den er en kilde til spredning af en orm eller virus.

Kunderne skal informeres

Det fælles kodeks forpligter samtidig internetudbyderne til at informere kunderne bedre. De skal orienteres om faren ved hackerangreb og virus, før de tager forbindelsen i brug.

I den forbindelse har internetudbyderne ligeledes pligt til at tilbyde kunderne sikkerhedsprodukter såsom antivirusprogrammer og firewalls.

Samarbejdet omfatter udelukkende softwarebaserede trusler mod den danske del af internettet. Terror og strømafbrydelser hører ikke ind under det ny kodeks.

De internetudbydere, som indtil videre har tilsluttet sig samarbejdet er TDC, Telia og Telia Stofa, Tiscali, Cybercity, Tele 2, Sonofon, Webpartner og Netgroup. Desuden deltager DK-Cert og Uni-C i samarbejdet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere