Artikel top billede

Domstol: Din chef må gerne læse med i dine private beskeder

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har afgjort, at chefen gerne må kigge med i ulovlig brug af social software på jobbet. Afgørelsen får også betydning for danske arbejdspladser.

Din arbejdsgiver må gerne kigge dig over skulderen, når du sender private beskeder i arbejdstiden.

Det har Den Europæiske Menneske-rettighedsdomstol i Strassbourg i denne uge besluttet en sag med en rumænsk mand, som har været lidt for flittig til at sende privatbeskeder på Yahoo Messenger, mens han var på arbejde.

Kun én ud af otte dommere var uenige i afgørelsen.

Dommerne har som grundlag for afgørelsen kigget på, at den rumænske mand brød virksomhedens regler, der foreskrev, at man ikke må bruge social software i arbejdstiden.

Derfor havde arbejdsgiveren også lov til at kigge med på den ansattes aktiviteter på medarbejderens Yahoo Messenger-log, afgjorde domstolen.

Samtidig skal virksomhedernes reglement også beskytte medarbejderne mod ubegrænset snageri fra arbejdsgiverens side, lyder det fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Det skriver BBC.

Får betydning i Danmark

Dommen fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er en rigtig dom og er helt i tråd med de seneste afgørelser fra de danske domstole.

Det forklarer Julie Gerdes, som er leder af arbejds- og ansættelsesret hos revisions- og rådgivningshuset EY (tidligere Ernst & Young).

"Højesteret har i 2015 afgjort, at en arbejdsgiver må læse en medarbejders private e-mails, hvis arbejdsgiveren har en mistanke om, at medarbejderen uberettiget sender fortrolige erhvervshemmeligheder til tredjemand," forklarer hun til Computerworld.

Julie Gerdes fortæller, at den pågældende sag i 2015 fra Højesteret i Danmark handlede om, at en medarbejder sendte erhvervshemmeligheder til sin kæreste med job hos en konkurrent via virksomhedens e-mailsystem.

På medarbejderens arbejdsplads havde arbejdsgiveren forinden indført en e-mailpolitik, som betød, at medarbejdernes e-mailkorrespondance tilhørte virksomheden, og private e-mails skulle markeres som "privat" i emnefeltet.

Medarbejderen ville dog ikke finde sig i, at virksomheden læste hendes private e-mails og indbragte derfor arbejdsgiveren for domstolene for påstået brud på straffelovens regler om brud på brevhemmeligheden.

"Men Højesteret frifandt den danske arbejdsgiver og lagde - som i den friske dom fra Menneskerettighedsdomstolen - vægt på, at den danske virksomhed havde udarbejdet en e-mail politik, hvoraf det fremgik at virksomheden var berettiget til at overvåge medarbejdernes e-mails, da e-mail korrespondance var virksomhedens ejendom", forklarer Julie Gerdes til Computerworld.

Chefen skal fortælle dig om reglerne

EY-juristen fortæller, at arbejdsgivere med den seneste dom fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol samt Højesteretsdommen fra 2015 lovligt kan overvåge de ansattes e-mails og internetbesøg.

Arbejdsgivere kan dog ikke bare læse med på de ansattes privatkorrespondancer, som det passer dem, da der skal informeres om reglerne først.

"Det vil nemlig være i strid med persondataloven, hvis virksomheden overvåger de ansatte uden at have gennemført disse regler og informeret medarbejderne herom," siger Julie Gerdes.

Hun påpeger også, at arbejdsgiverne skal være opmærksomme på, at overvågningen af medarbejderne ikke går længere end nødvendigt.

"Hvis du som medarbejder vil undgå at blive læst over skulderen skal du benytte tilladte private e-mail tjenester som Gmail og ikke benytte arbejdsgiverens mailsystem, hvis arbejdsgiveren altså ikke har forbudt brug af social software i arbejdstiden som i den rumænske sag," siger Julie Gerdes.

Lang tid undervejs

At juraen ikke er ligetil, er den nye sag fra Strassbourg et godt eksempel på.

For sagen om arbejdsgiverens snageri mod den rumænske mand har rullet siden 2007.

Det hele startede med, at manden ved navn Bogdan Barbulescu blev fyret på grund af Yahoo Messenger-brugen, hvorefter han har tabt sagen ved lokale domstole.

Sidenhen appellerede han sagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvor han altså nu har lidt endnu et nederlag.

Den danske EY-jurist Julie Gerdes fortæller, at hvis virksomheden ikke havde haft en nedskreven om politik om, at der slet ikke måtte bruges sociale tjenester i arbejdstiden, kunne dommen have haft et andet udfald.

For så må arbejdsgiveren slet ikke snage med i medarbejderens sociale og private forhold. 

"Når den nye persondataforordning træder i kraft om et par år, vil en sådan overtrædelse af forordningen blive mødt med massive bøder, som kan udgøre op til 20 millioner euro eller fire procent af koncernens globale omsætning afhængig af, hvilket tal, som er størst", runder Julie Gerdes af.

Læs også:
Gør Windows 10 privat: Sådan stopper du Microsoft i at snage i dit privatliv

Derfor må Google og Microsoft snage i dine mails

Det begyndte med en floppy-virus og blev til regeringsovervågning




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere