Ifølge Erhvervsstyrelsen steg den mobile datatrafik i Danmark med over 68 procent fra 2013 til 2014 til ialt 115.672 TB.
I løbet af 2014 steg antallet af mobile bredbåndsabonnementer samtidig med næsten 800.000 til lidt over 6,5 millioner.
Den type vilde vækstrater mærkes i høj grad hos teleselskabet 3, der tidligere har kunnet glæde sig over at have kunder med det tredjehøjeste dataforbrug i verden.
Det voldsomme data-boom fører dog også til et vedblivende pres på netværket.
"Generelt er spektrum den begrænsende faktor. Jo mere spektrum, jo mere data kan man smide igennem," fortæller teleselskabets netværksdirektør, Kim Christensen, til Computerworld.
"Spektrum bestemmer, hvor mange brugere, man kan have på samtidig, og hvor meget data, de kan trække ned."
Derfor er LTE Advanced afgørende
Hos 3 bliver LTE leveret via 1800 og 2600 Mhz FDD-frekvensbåndet. FDD-frekvensbånd er delt op således, at 50 procent bruges til download, og 50 procent bruges til upload i hvert frekvensbånd.
Derfor er LTE Advanced - den seneste udvikling indenfor LTE - blevet budt varmt velkommen af netværksdirektøren.
"Med LTE Advanced kan man, selvom man har spektrum i forskellige frekvensbånd, kombinere flere bånd, så brugeren får mere kapacitet. Den hardware, han har, kan samle 1800- og 2600-båndet, så det opfattes som et samlet frekvensbånd."
"Det er en del af LTE Advanced, at man skal kunne bundle de her forskellige frekvensbånd. Så det er en af de ting, vi gør, der hvor vi ser det største forbrug," forklarer netværksdirektøren og tilføjer, at der selvfølgelig sideløbende med det bliver etableret flere sendemaster.
Læs også: Nye LTE-netværk buldrer frem: Det får du med LTE Advanced
Kim Christensen forventer da også, at data-boomet vil fortsætte med uformindsket styrke i de kommende år.
"Hvis man tager udgangspunkt de rapporter, som Cisco laver, er det en stigning på +50 procent fra år til år."
"I vores systemer markerer vi de positioner, der har mest trafik, så vi får et varsel, når det er tid til, at de skal opgraderes. Og hvis de er fuldt opgraderede, og der forsat er behov for mere kapacitet, så bygger vi en ny position i nærheden," lyder det fra Kim Christensen.
Hvad med latency på det mobile bredbånd?
I den danske bredbåndsdebat fremhæves det mobile bredbånd ofte som en oplagt mulighed for at få bredbånd ud til endnu flere danskere, men mange har også peget på, at mobilnetværk generelt ikke kan sikre en lige så lav latency som bredbånd via kabler. Læs mere om det her.
Om latency-udfordringen siger 3's netværksdirektør:
"Fra UMTS til LTE (3G til 4G, red.) blev latency forbedret signifikant. Og det er blevet meget bedre med LTE Advanced, end det var tidligere."
"Det er rigtigt, at den stadig er lidt højere, end hvis du har en fiberforbindelse. Næste skridt er så 5G, hvor man vil mindske latency, så man nærmer sig noget, der minder meget mere om fiber," siger Kim Christensen.
Læs også: Så er den her: Global bredbånds-rapport afslører den reelle situation i Danmark
Han fortæller, at LTE Advanced på mange måder er med til at muliggøre langt bedre netværk - og at 3 ikke er færdig med at udnytte mulighederne.
"I dag kombinerer vi 1800 og 2600 FDD-båndet, og i øjeblikket tester vi med 2600 TDD-båndet, som vi også har til rådighed, og som nu begynder at blive understøttet af routere og smartphones - blandt andet de nyere iPhones kan understøtte TDD-båndet. Ved at komplementere med TDD 2600 MHz øges kapaciteten også."
Så høje bliver de teoretiske hastigheder
Målt i teoretiske hastigheder vil 3's netværk i dag kunne levere 150 mbit/s at kombinere 1800 og 2600 FDD-frekvensbåndene.
"Med inddragelsen af 2600 TDD-frekvensbåndet har vi målt 251 mbit/s download i sekundet," forklarer Kim Christensen og understreger, at han her taler om hastigheder, der er målt i et test-miljø.
3's kommercielle 4G-produkter lover i dag en hastighed ved udendørs brug på 8 - 35 mbit/s i download.
Kim Christensen fortæller, at der hos alle de danske teleselskaber er store forventninger til det 700 Mhz-bånd, der bliver tilgængeligt til mobilt bredbånd i Danmark fra 2020.
Samtidig vil der opstå nye muligheder, når 3G på et tidspunkt bliver udfaset som teknologi:
"Ligesom GSM i dag er ved at blive udfaset, så vil det også ske for 3G et sted ude i fremtiden, når det hele bliver flyttet over til 4G eller 5G. Det vil frigive noget af det frekvensbånd, man bruger på 3G i dag, og så vil man kunne få mere kapacitet på LTE," forklarer netværksdirektøren fra 3.
Læs også:
Så er den her: Global bredbånds-rapport afslører den reelle situation i Danmark
Nye LTE-netværk buldrer frem: Det får du med LTE Advanced
Bredbåndshastighed er slet ikke alt: Derfor er latency og stabilitet afgørende