ABI Research skriver i en ny analyse, at LTE-Advanced-netværkene nu er udrullet så mange steder i verden, at de ved udgangen af 2014 dækkede 100 millioner mennesker.
ABI Research forudser samtidig, at dækningen vil kunne nå en milliard mennesker, når der er gået yderligere fire år.
"Ved udgangen af 2014 var der 49 kommercielt tilgængelige LTE-Advanced-netværk rundt omkring i verden," skriver analysefirmaet, der samtidig oplyser, at der alene i Vesteuropa nu er 20 operatører, der råder over LTE-Advanced-netværk.
Selvom det ofte er hastighederne, der fokuseres på, når snakken falder på LTE-Advanced, handler det faktisk i lige så høj grad om at øge kapaciteten og at få det maksimale ud af de frekvenser, man har til rådighed, så flere brugere kan være på på samme tid, uden at det går ud over hastighederne.
Får det maksimale ud af netværket
Herhjemme har 3 allerede rullet LTE-Advanced ud i blandt andet København og Århus ved hjælp af såkaldt Carrier Aggregation:
"3 opgraderer i øjeblikket sit 4G/LTE netværk med Carrier Aggregation. Carrier Aggregation er en sammenlægning af frekvensbånd, og for 3's vedkommende drejer det sig om frekvensbåndene 1800 og 2600 MHz," oplyser selskabet på dets hjemmeside.
"Sammenlægningen af frekvensbånd betyder en teoretisk hastighed som forventes at være dobbelt så høj som 4G/LTE hastigheder. For at kunne benytte Carrier Aggreation skal man have udstyr, der understøtter dette."
"3 har implementeret Carrier Aggregation på vores 4G/LTE på 144 master i centrale dele af København og Århus C og fortsætter opgraderingen af master i løbet af 2015."
3 beder dog samtidig kunder være opmærksomme på kun få smartphones endnu kan udnytte Carrier Aggregation på 4G/LTE.
Man skal også være opmærksom på, at man ikke nødvendigvis kan antage, at et selskabet med LTE-Advanced kan tilbyde højere hastigheder end et, der kun har LTE - det afhænger af mange forskellige faktorer, blandt andet antallet af master og de frekvenser, der sendes på.
Det kan du vente dig af LTE-Advanced
På sigt vil hastighederne i LTE-Advanced dog blive endnu højere end på LTE, og rundt omkring i verden er operatørerne da også godt i gang med eksperimenterne.
ZDNet har en interessant artikel om finske Ukko Networks, der i en laboratorie-test har opnået en peak-hastighed på 507 Mbit/s med LTE-Advanded.
Den slags test har dog ikke specielt meget at gøre med de kommercielle netværk, vi kan vente os: Her taler man typisk om op til 300 Mbit/s i download på sigt på LTE-Advanced.
Samtidigt er det også først nu nu, at der begynder at komme smartphones på markedet, der rent faktisk kan få det maksimale ud af netværksteknologien.
Ifølge ABI Research vil antallet af smartphones med de hurtigste LTE-modems, kategori 9 og 10, vil nå op på 64 millioner ved udgangen af 2019.
Denne type modems understøtter teoretiske LTE-hastigheder på op til 450 Mbit/s.
Til sammenligning understøtter Apples nye iPhone 6 LTE-hastigheder på op til 150 Mbit/s.
Mens vi venter på 5G
Selvom LTE-Advanced rummer mange interessante nyheder, er der ikke tale om helt ny netværks-generation, men derimod en udvikling af den eksisterende i stil med, da 3G i sin tid blev til Turbo 3G.
Et kig i historiebøgerne viser, at der typisk går omkring et årti, mellem de forskellige generationer af mobilnetværk skydes i gang.
Vi startede ud med det analoge NMT (Nordisk Mobil Telefon) i starten af 1980'erne, mens det digitale GSM kom til i starten af 90'erne.
Efter årtusindskiftet blev det til UMTS eller 3G, og i dag er det LTE eller 4G, der er netværksstandarden.
2020 er ofte blevet fremhævet som året, hvor vi for alvor kommer til at stifte bekendtskab med den næste store netværks-generation, 5G.
Læs også:
Helt vildt og tovligt: Smartphones med datahastigheder på 450 Mbit/s