Sidste uges Windows 10-lancering ser ud til at blive en dundrende succes for Microsoft.
It-giganten har på rekordtid har fået mange af sine Windows-kunder over på den nye platform, som oven i købet har vundet en designpris, mens smagsdommerne på diverse mediemagasiner roser det nye operativsystem helt op i skyen.
Et af de helt store slagnumre i Windows 10 har været den gratis opgradering for kunder, der allerede har Windows 7, 8 eller 8.1 på deres maskiner.
Gratis betyder dog ikke nødvendigvis, at kunderne slipper helt for at betale for at bruge Windows 10.
For under motorhjelmen på Windows 10 ligger en hel række potentielle indtægtskilder for Microsoft, skriver Computerworlds amerikanske søstermagasin PC World.
Betal med dine data
Først og fremmest hæfter PC World sig ved, at hvis du ikke har et nyere Windows-system, skal du grave i pengepungen, da priserne for en spritny Windows 10-licens starter ved 119 dollar (815 kroner).
Dernæst betaler pc-leverandørerne stadig Microsoft en sum penge for at installere Windows 10 på deres nye pc'er, inden computerne sættes til salg ude i butikkerne. Den omkostning bliver (naturligvis) tørret af på kunderne.
Og så er der hele økosystemet af Microsoft-produkter, der hænger uløseligt sammen med Windows 10-brugen.
Den digitale Microsoft-assistent Cortana, som endnu ikke er udbredt på det dansksprogede marked, sender automatisk folk over i Microsofts Bing-søgemaskine, hvorfra der kan vises et hav af reklamer.
Læs også: Gør Windows 10 privat: Sådan stopper du Microsoft i at snage i dit privatliv
Windows 10 og systemets nye Edge-browser indsamler samtidig bunkevis af data om dig, så Microsoft kan vise dig de reklamer, som er bedst tilpasset til netop din person.
Køb mere og mere
I det bredere Microsoft-økosystem er der også en række udgifter, hvis du vil have opgraderinger eller slippe for reklamer.
Eksempelvis peger PC World på, at mere lagerplads på cloud-tjenesten OneDrive kan blive en indtægtskilde for Microsoft, mens Groove Music og Xbox-apps opfordrer kunderne til at købe flere underholdningsprodukter.
Dertil kommer den gratis Office 365-pakke, hvor du først får adgang til alle funktioner, når du har betalt ved kasse 1.
Slutteligt er der den underliggende Windows Store, som kan blive noget af en kassesucces for Microsoft, når brugerne skal til at købe apps.
Her hæfter PC World sig eksempelvis ved, at Microsoft kræver en månedlig afgift på 1,5 dollar (knap 10 kroner), hvis du vil slippe for reklamer i kortkabalerne.
Læs også:
Privacy-bekymringer: Her er de data om dig, Microsoft opsnapper i Windows 10
10 ting du skal gøre, når du har installeret Windows 10