Man kan ikke mærke, at emnet er tidspres, når Martin Jæger, CTO for Nordeuropa hos CA Technologies, venligt tager imod og viser rundt på kontoret i Ballerup.
Men med en baggrund fra blandt andet EMC og danske Dubex står det klart for Martin Jæger, at tempoet skal op i de danske udviklingsafdelinger.
Og værktøjerne er i hans øjne automatisering og service virtualisering, forankret i continuous delivery-tilgangen.
"Det handler om at skabe en motor, som hele tiden kan levere. Se bare på de mobile apps, der kommer hele tiden nye versioner. Hvis ikke du har evnen til at følge med, så kan du ikke holde det relevant ved at levere nye funktioner. "
Pointen er, ifølge Martin Jæger, at tiden, hvor både kunder og interne brugere pænt ventede på halvårlige opdateringer, er helt slut.
Både fordi engagementet og interessen skal holdes gennem opdateringer og forbedringer - men også fordi det i sidste ende kan handle om markedsandele:
"Nye opdateringer er afgørende. Se bare på Mobile Pay fra Danske Bank. De startede som en overførsel, så kom der til erhverv, og nu kommer der nye funktioner. Den er på kort tid gået fra overførsel mellem folk til at været et værktøj for erhvervslivet.
Fakta er, at forretningsmodellerne har ændret sig markant. Du kan ikke spørge kunderne, hvad de vil have - for når du leverer det i de halvårlige releases, så vil de have noget nyt."
Kodeordet er med andre ord digitalt drevet innovation, et tema som også var fælles blandt alle 5 nominerede, da Computerworld og IDC tidligere på året kårede Årets CIO 2015.
Du kan læse mere om continuous delivery i artiklen "To helt centrale it-begreber er nøglen til din fremtid i it-branchen" her.
Men hvordan kommer man derhen, hvor udviklingsafdelingen kan understøtte den digitale innovation med de ideer og i det tempo, som der forventes?
Den opskrift mener Martin Jæger at have - og han deler den gerne. For det handler om at skabe effektive udviklingsmiljøer med service virtualisering, om at om at automatisere sine test og om have de rigtige folk samt viljen til at forankre dette i en continuous delivery proces.
Har du et effektivt udviklingsmiljø?
"Det, som vi ser på hos CA, er, hvordan vi kan hjælpe med at føde data fra drift til udvikling, så de kan arbejde så tæt som muligt på den virkelige verden. Typisk så har de fleste større virksomheder fire miljøer: Udvikling, Integration & Kvalitet test, User acceptance test og så selvfølgelig Produktion.
Det svære er at få alting gennem de fire miljøer med rigtige data, hurtigt og med høj kvalitet. Det, som blandt andet giver en 5-star rating fra brugerne på mobile applikationer.
Det er så svært, at jeg har mødt kunder, som snakker om at købe en hel kopi af deres produktionsmiljø bare for at kunne teste med produktionslignende scenarier," forklarer Martin Jæger og uddyber:
"Jeg tror, at rigtigt mange ville kunne få en hurtigere time-to-market ved at bruge service virtualisering, som vi og firmaer som blandt andet HP og IBM også tilbyder."
Sådan fungerer service virtualisering
Ideen bag service virtualisering-teknologien er at skabe en virtuel service, som man kan teste og arbejde op imod. En service, som er nemmere, billigere og mere agil end et traditionelt udviklingsmiljø.
Den hurtige forklaring er, at du laver et setup, som efterfølgende står og "sniffer" de eksisterende produktionsmiljø, så den lærer svartider, de rigtige data, typen af data og alle de karakteristika, som kendertegner de enkelte produktionsmiljøer.
Når der er samlet nok data, kapper du forbindelsen til produktionen, og det virtuelle miljø står nu alene. I de fleste tilfælde vil du, ifølge Martin Jæger, heller ikke behøve at bruge tid og omkostninger på licenser, administration og infrastruktur (fysisk og virtuel).
Til gengæld får du muligheden for en unik indsigt i dit system - og din udviklingsafdeling kan nu arbejde med noget, som langt hen ad vejen føles som et produktionsmiljø.
Miljøet skal, ifølge Martin Jæger, selvfølgelig fortsat opdateres og vedligeholdes, men det samlede tidforbrug og omkostninger er mindre end med fysiske miljøer.
Hvem kan have gavn af løsningen
Martin Jæger er ikke i tvivl om teknologiens fordele, men han maner samtidig til besindighed, når det kommer til anvendelsen:
"Det er en af de ting, som blandt andet Gartner fremhæver. Og det er smart, men det kræver en vis størrelse i udviklingsafdelingen. I mine øjne skal man være omkring 50 ansatte i udviklingsafdelingen, så giver det rigtigt meget mening."
"Men det hænger i sidste ende sammen med hvor komplekst dit setup er. Vi har også set kunder, hvor svartiden er vigtig, og hvor de har tonsvis af transaktioner - der kan de virkelig få noget ud af den tilgang, med et mindre team af udviklere. Men min bud er, at vi typisk ser 25 procent forbedring i udviklingshastigheder i de organisationer, hvor de anvender service virtualisering. "
Den største barriere er dog ikke nødvendigvis teknisk eller størrelsen, men ligger i Martin Jægers opfattelse oppe i hovederne på de potentielle brugere:
"Jeg hører typisk det her med, at 'Det er vi ikke helt klar til nu' eller 'Vi skal lige have noget på plads', men for mig er det en lidt forkert måde at se på - det handler om at udfordre sin egen tankegang omkring hele ombygningen af sin udvikling og test. Om kvalitet til tiden"
Det er ikke omkostningerne, det er kvaliteten
Netop kvalitet er et af de områder, som Martin Jæger har oplevet fylder stadig mere:
"Vi startede med at fokusere meget på, hvor meget vi kunne nedbringe omkostningerne inden for administrations- og infrastruktur. Men i dag handler det for kunderne rigtigt meget om hastighed og kvalitet.
Og kvalitet er central her, for der er ikke mange skud i bøssen til at rammen ved siden af med noget som er helt skidt. Det er derfor den der five-star rating som er så central. ", forklarer Martin Jæger og referer til det stjerne-system som blandt andet Amazon og Apples App Store benytter sig af - og hvor alt hvad brugerne vurderer til under 4 stjerner har svært ved at tiltrække nye brugere og kunder.
Er du parat til at automatisere dine test?
Med en øget hastighed i udviklingsafdelingen og et ønske om løbende releases / continuous delivery er det nemt at flytte flaskehalsen til de testforløb, som er så centrale for at sikre kvaliteten.
Samtidig betyder det øgede antal enheder og brugsscenarier, at test-opgaven hurtigt kan blive den næste tidsrøver. Eller som Martin Jæger forklarer det:
"Den nye virkelighed med mobile enheder betyder, at du har nogle devices, som du ikke har kontrol over. Med en browser havde vi nogenlunde kontrol over anvendelsen, for der kunne vi se, hvad der blev sendt. Men med en app ude på enheden kan man ikke normalt se crash, brugen og hyppigheden af anvendelse. Du kan jo teste i din egen ende, men du har ikke fuld synlighed over, hvad der sker ud på devices."
Det er derfor test, ifølge Martin Jæger, er så centrale. Ikke mindst på grund af prisen, hvor tommelfingerreglen er, at det koster fra 10 til 100 gange så meget at fikse fejl tættere på produktionen som i udviklingsfasen.
Men selv hvis man tester omhyggeligt og ofte, så påpeger Martin Jæger at der oftest er masser af afhængigheder.
Derfor er det svært at udvikle agilt, mens man venter på udviklingsmiljø, testdata og alt det andet i et moderne kompliceret setup.
Jægers pointe er derfor, at også inden for test er service virtualisering en af de teknologier, som man bør overveje - ikke mindst fordi det kan give fleksibiliteten til at kunne afkoble elementerne og teste uden at skulle vente:
"Vores undersøgelse viser at op til halvdelen at systemerne der skal testes op imod ikke er tilgængelige. 70% af testaktiviteten er samtidig stadig manuel. Det er altså en blokering, for hvis hver gang man laver en ny sprint, og det hele skal vente på test, så kan man ikke holde til det i længden."
Ifølge Martin Jæger bør en organisation med mål om agilitet og continuous delivery derfor kigge grundigt på muligheden for at automatisere test-fasen.
Men Jæger er samtidig også parat til at indrømme, at den proces er svær:
"Automatiseringen er svær. Oftest fordi folks ambitioner ofte er for store til at starte med. En automatisering bør f.eks. starte med at finde det område, som der er mest velegnet, eller hvor der opnås den bedste test dækning. Og så starte med at automatisere den del."
Men står det til Martin Jæger, så er det vigtigste dog at komme i gang med at overveje, hvordan din organisation vil arbejde med udvikling og leverancer i fremtiden. For som han minder om til sidst i vores samtale:
"Før tiden lå meget bag firewall'en. Nu er virkeligheden, at rigtigt mange af dine data og dine forretningssystemer er ude hus kunderne eller slutbrugerne - og så gælder der andre regler."
Læs også: It-verdenens skarpeste hjerner forudser: De her trends skal du holde øje med