Artikel top billede

Foto: Anders Engelbøl.

Så forskellige er danskernes bredbånds-hastigheder: Fra turbo-bredbånd til sneglefart

Fra bredbånds-bøvl i Ballerup til 150/150 Mbit-forbindelser på landet: Danskernes bredbånds-muligheder er vidt forskellige.

Den seneste bredbåndsstatitik fra Erhvervsstyrelse viser, at medianhastigheden for bredbåndshastigheder i download lå på 23,9 Mbit/s i Danmark i slutningen af 2014.

Samtidig lå medianhastigheden for upload på 3,2 Mbit/s, fremgår det af statistikken (PDF).

Selvom begge tal bevæger sig i den rigtige retning, dækker statistikken dog over markante forskelle rundt omkring i landet og sågar fra vej til vej i den samme by.

Læs også: Mød 10 forskellige danskere: Så ringe er vores muligheder for hurtigt bredbånd

Det er forklaringen på de mange forskellige bredbånds-situationer, som Computerworlds læsere i de seneste dage har fortalt om i debatten i kølvandet på en serie artikler om bredbånd i Danmark.

"Jeg har 150/150 Mbit"

Beretningerne viser, at snakken om "Udkantsdanmark" bliver noget mere mudret, når det kommer til bredbåndsmulighederne rundt omkring i landet.

For selvom der bestemt er borgere i tyndt befolkede områder, der har ringe bredbåndsmuligheder, er der også dem, der nyder godt af 'state-of-the-art-bredbånd' med synkrone bredbånds-forbindelser med masser af hastighed til rådighed.  

"Jeg har så 700 m til offentlig vej, og der var Syd Energi (SE) så venlig ganske gratis at grave fiber ned til mig i 2008, så jeg har en 100 procent stabil 150/150 Mbit-forbindelse i dag - skal i hvert fald ikke tilbage til ustabil og langsom kobber," skriver en læser eksempelvis i debatten på Computerworld.

Bredbånds-bøvl i Ballerup

Samtidig fortæller Anne Marie Hertzum fra Ballerup ved København i en mail til Computerworld om sine bredbånds-udfordringer:

"Vi bor for enden af en lukket vej i et villakvarter i Ballerup kommune tæt på Måløv og Værløse (Studekrogen 18). Vi er tilflyttere fra København, og vi må indrømme, at vi, da vi købte huset i 2010, ikke undersøgte, hvordan bredbåndsforbindelsen var. Det har vist sig, at vi via kobber kan få knap 5 megabit."

"Vi har i flere omgange været i kontakt med TDC for at finde ud af om de kan tilbyde fiber på vores adresse, men det er ikke en mulighed - vi kan ikke engang få dem til at komme med et tilbud," skriver Anne Marie Hertzum.

Læs også: Dansk Energi: Fiberudrulningen er gået i stå i TDC-områderne

Samtidig fortæller Ballerup-borgeren:

"Det har vist sig, at der i nabovejen (Tvendagervej) - som faktisk er tættere på vores hoveddør, end den vej vi tilhører hos postvæsenet - ligger fibernet. Dette skyldes formentlig, at kommunen har en kursusejendom for enden af vejen."

Det er dog endnu ikke lykkes Anne Marie Hertzum at få boligen koblet til den fiber-forbindelse, der altså er i området.

I stedet har hun fået en anden løsning, der dog heller ikke er helt optimal:

"Vi er på nuværende tidspunkt tilsluttet 4G-nettet. Dette er dog temmeligt ustabilt og ligger, når det kører allerbedst, på en ydeevne på cirka seks megabit i download," fortæller Anne Marie Hertzum.

Huller i Holte

Lidt samme bredbånds-fortælling har vi modtaget fra Annette Vendelbo fra Holte. 

"Vi bor i Holte på Vasevej ca. 300 - 400 meter fra Kongevejen, hvor vi ved at der er gravet fiber ned. Der ligger åbenbart ikke fiber i Vasevej, som lige har været gravet fuldstændig op ifm. en omlægning," skriver hun.

"Jeg har selvstændig virksomhed og arbejder hjemmefra, når jeg ikke sidder hos kunder. Jeg er helt afhængig af at have gode digitale forbindelser ind i huset, men må konstatere, at det er nærmest umuligt. Hverken en fiberforbindelse eller ordentlig mobiltelefoni er mulig fra vores matrikel," skriver Annette Vendelbo til Computerworld.

Læs også: Mikkel fra Vanløse kan ikke få fiberbredbånd - selv om han har fiberrør i sin forhave

"Vi bor med andre ord i et digitalt hul, selvom vi bor i et byområde, hvor man ville forvente at være ordentligt dækket ind på den front," lyder det videre fra Annette Vendelbo.

Her er der flere valgmuligheder

Måske borgerne fra Ballerup og Holte skulle overveje at flytte andre steder hen, for som et eksempel i debatten på Computerworld lyder:

"Jeg bor langt ude på landet og har fået fiber . Der er 400 meter fra offentlig vej ned til min ejendom. Men Waoo leverede det til normal pris = ingen ekstra omkostninger."

"Har fungeret fra dag et (tre år), og jeg er meget glad for min 50/50 forbindelse. Havde før 10/1 fra TDC, men den kunne max give 5/0,5. Med Waoo-forbindelsen har jeg altid min. 55/55."

Læs også: Efter fiber-kritik: Her er TDC's svar i debat om bredbånd i Danmark

Torben Dalum fra Aarhus skriver også om sin bredbånds-situation, der nok kan få mange andre danskere til at sukke efter lignende muligheder.

Torben Dalum skriver nemlig:

"Nu har der været en hel masse brok over, hvor dårligt det er, men der findes også gode steder. Hvor jeg bor i Aarhus N, kan jeg få:

500/500 fiber fra Waoo.
300/60 kabel fra Yousee.
50/10 adsl et eller andet fra TDC.
50/5 adsl2+ fra Fullrate.
30/2 adsl fra Telia."

Overblik: Sådan ser statistikken ud

Som det fremgår af eksemplet herover, er der ikke noget entydigt billede af, hvilke leverandører der kan levere hurtige forbindelser.

Nogle steder er svaret TDC eller andre af de store teleoperatører, andre steder er løsningen elselskabernes fiber-tilbud.

Og nogle steder er der så faktisk en række muligheder at vælge imellem.

Tilbage til bredbånds-statistikkerne, der som nævnt dækker over meget forskellige bredbånds-situationer for danskerne.

De følgende to figuerer fra Erhvervsstyrelsen viser, hvordan de tilgængelige downstream- og upstreamhastigheder fordelte sig på de forskellige bredbåndsteknologier i andet halvår 2014:



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering