Artikel top billede

(Foto: gratis /)

Tidligere dansk topchef for HP og Netdesign flytter til USA med familien: Her er hans store forretningsplan

Interview: Den tidligere topchef for HP Danmark og Netdesign, Keld Jersild Olsen, er i færd med at flytte hele familien til USA. Forude venter det store udlands-eventyr samt en masse rejseri og store forretninger.

Telefonnummeret, som ringer sen eftermiddag, er stadig dansk, men det er adressen ikke. Og det bliver den heller ikke foreløbig.

"Jeg er lige stået op," lyder det i telefonen fra byen Irvine, der ligger lige syd for metropolen Los Angeles i Californien på den amerikanske vestkyst.

Her ankom den tidligere topchef for HP Danmark og Netdesign samt nuværende vice president for services i Columbus, Keld Jersild Olsen, for en uges tid siden.

Han skal nu i gang med at bygge et nyt liv op.

I første omgang bor han på hotel, indtil han "får det hele planlagt og finder en lejlighed at bo i".

Til august, når skole og sommerferie i Danmark er ovre og skolen skal begynde i USA, vil resten af familien Jersild Olsen - hustru og to teenage-børn - pakke kufferter og diverse andet habengut i familiens nuværende hjem i Vedbæk nord for København og flyve over Atlanterhavet for at slutte sig til Keld Jersild Olsen.

Her skal begge børnene begynde i high school efter sommerferien, mens Kjeld Jersild Olsen for alvor skal i gang med sit nye job som øverste chef for Columbus' forretning i USA.

Det vender vi tilbage til.

Lad os først få at vide, hvorfor en mand med flere topposter i den øverste liga i den danske it-branche bag sig og et nuværende spændende job som øverste service-chef i Columbus nu i en moden alder pludselig vælger at rive hele sit danske liv op ved rødderne for at flytte til Irvine, Californien, USA.

"Det er en blanding af jobbet og af en stor familie-oplevelse, som trækker. Det er ved at være sidste udkald, hvis det er en oplevelse, som familien skal have sammen, for vores børn bor nok kun hjemme i nogle få år endnu, og det ville nok bare blive os to voksne, der flyttede ud, hvis vi ventede længere," siger Keld Jersild Olsen i mobiltelefonen fra hotel-værelset i Irvine.

Når familien er ankommet til august, går jagten ind på en permanent bolig til familien, som skal forberede sig på andre bolig-forhold end det, den kommer fra, lyder vurderingen.

"Vi flytter fra vores store landvilla i Vedbæk til noget, der formentlig bliver helt andre forhold herovre. Folk bor meget tæt her i byen. Vi vil formentlig begynde med at leje et sted, inden vi køber noget senere," fortæller Keld Jersild Olsen.

For der er ingen planer om at flytte tilbage til Danmark igen, fortæller direktøren.

"Vi flytter herover, og der er ingen udløbsdato på for mig. Men vi er da meget spændte på, hvordan det kommer til at gå, og hvordan familien kommer til at trives med de omvæltninger, som man er udsat for, når man flytter til et andet land," siger Keld Jersild Olsen.

Helt ny er USA ikke for Kjeld Jersild Olsen, der indtil sin pludselige exit i maj 2011 havde en 15 år lang karriere i amerikanske HP bag sig, hvilket i sagens natur har betydet, at han har besøgt USA masser af gange.

"Jeg føler nok, at jeg kender landet ret godt, så som arbejdsland er USA ikke nyt for mig. Det nye bliver jo at bo her med familien med alle de praktiske ting, som det indebærer," siger han.

Hvad sagde familien, da du kom hjem og meddelte, at nu pegede pilen mod USA?

"De var faktisk med på den med det samme. Vi har tidligere snakket om, at vi ville slå til, hvis muligheden for at komme ud, skulle byde sig. Det behøvede ikke nødvendigvis være USA, for vi var åbne for andre lande også. Og nu kom muligheden altså," siger Keld Jersild Olsen.

Ombygning

Det er omkring et år siden, at Keld Jersild Olsen blev ansat som vice president for services i Columbus med ansvar for at udvikle den globale service-forretning.

Den ansættelse kan du læse mere om her: Tidligere direktør i HP og Netdesign får top-stilling i dansk firma.

Hans nye job som øverste chef for den amerikanske Columbus-forretning ligger i forlængelse af stillingen som senior vice president for services.

Målet er enkelt: Columbus skal vokse på det amerikanske marked. Og det må gerne gå stærkt.

Vækst, vækst, vækst

Selskabet har allerede sat gang i en stor offensiv på det amerikanske marked, som Columbus investerer massivt i.

Allerede i dag udgør den amerikanske forretning ifølge Keld Jersil Olsen en tredjedel af hele Columbus, når det gælder medarbejdere og forretningsstørrelse.

Columbus købte for nylig det amerikanske selskab InterDyn BMI. Opkøbet fordoblede med et snuptag Columbus' amerikanske medarbejderstab til 250 mand.

De sidder i dag spredt ud over i alt 40 amerikanske delstater, hvorfra de tilsammen plejer mere end 1.000 kunder, der på samme måde er spredt ud over det meste af USA.

Og der kan meget vel komme flere opkøb, fortæller Keld Jersild Olsen.

"Vi er på udkig efter flere virksomheder, som vi kan købe op, så paletten kan blive fuldstændig komplet herovre."

Har rigeligt med penge

Han vil ikke fortælle, hvor mange penge Columbus har sat til at købe op for.

"Men vi har de penge, der skal til. Vi har jo lige med et opkøb fordoblet vores størrelse, og det synes jeg antyder, at vi har pengene parat, og at vi betragter opkøb som et offensivt våben," siger han.

Det går allerede rigtigt godt på det amerikanske marked for Columbus, hvor selskabet ifølge Keld Jersild Olsen har "meget travlt med at kapre kunder og lukke aftaler."

Og det skal gå endnu bedre.

"Der er ingen tvivl om, at mit primære mål er at få organisationen til at vokse, og at vi i Columbus har stor appetit på det amerikanske marked, som buldrer fremad lige nu.. Det er et rent vækst-scenarie. Nu skal vi have nogle flere kunder, ligesom vi skal have købt nogle flere virksomheder," siger han.

Via opkøb kan Columbus i dag levere Dynamics-produkter inden for både Dynamics AX, Dynamics NAV og Great Plains.

Især sidstnævnte er stor på det amerikanske marked og bygger på Microsofts opkøb af Great Plains i 2000 - nogenlunde samtidig med, at Microsoft købte danske Navision.

"De tre platforme skal vi nu ud og lave mere vækst på," siger Keld Jersild Olsen.

At samle organisationen

250 ansatte spredt ud over 40 stater vil blive en udfordring for den nye topchef - ikke mindst i det vækst-scenarie, som han sigter efter skal udfolde sig i det kommende år.

"Organisationen er meget spredt ud, og vi har kunder i næsten alle stater i USA. Den største udfordring for mig bliver at nå ud til alle de kunder og medarbejdere på en effektiv måde. Det kommer til at kræve utroligt meget rejseri," siger han.

Samtidig kommer han til at trække på alle de ledelses-mæssige kundskaber, som han har tildraget sig gennem mange år som topchef i den danske it-branche.

"Jeg kommer til at bruge alt, hvad jeg nogensinde har lært om at lede og være til stede på arbejdspladsen. Amerikanerne er jo vant til at arbejde på den måde, men det er jeg ikke så meget."

Til gengæld opfatter Keld Jersild Olsen de amerikanske medarbejdere som meget nysgerrige og åbne.

Nemt at opbygge relationer

"Amerikanerne har den der helt åbne holdning til, at der nu kommer der så en dansker, som være vores chef, og det er vel nok spændende. Det er utroligt nemt at få en relation til amerikanere, som er meget åbne og snakkesalige og interesserede og nysgerrige på det personlige plan. Så det har faktisk været meget nemt at komme ind i organisationen," siger Keld Jersild Olsen.

Det gælder også i forhold til kunderne.

"Mine første møder med kunderne har været præget af samme fuldstændigt åbenhjertige forhold til en, der kommer udefra. Det er noget nyt i forhold til Danmark, hvor vi måske er vant til en mere reserveret relation mellem kunder og leverandør," siger han.

Ny-oprettet stilling

Columbus' hidtidige landechef for den amerikanske forretning hedder Thomas Hauge.

Han forbliver i organisationen som COO - driftsdirektør - for den amerikanske forretning, hvor Keld Jersild Olsen fortæller, at hans stilling er ny-oprettet.

"Man kan faktisk ikke sige, at jeg afløser én person, for min stilling er ny-oprettet på baggrund af de store opkøb, som vi har foretaget i USA med henblik på at samle opkøbene og de amerikanske virksomheder," siger han.

Hvordan skal Columbus i USA se ud om et år, hvis alt går efter din plan?

"Vi skal have konsolideret de her opkøb, som vi har foretaget, sammen i én organisation herovre. Og så skal væksten målrettes mod de rigtige ting, for det amerikanske marked er så enormt stort."

Keld Jersild Olsen vil dermed have klarlagt nøjagtigt hvilke industrier og geografiske områder, der især er vækst i.

Og dér skal kræfterne lægges.

Direktøren fortæller, at der eksempelvis er rigtigt god gang i væksten inden for retail og distribution på den amerikanske vestkyst, hvor han har placeret hovedkontoret for satsningen.

"Jeg plejer at sige, at vi kan blive 10 gange større alene i Los Angeles-området, og at vi derfor slet ikke behøver fokusere på hele USA."

Den første opgave bliver nu at finde ud, hvor præcist væksten kommer fra. Og give den ekstra gas i de områder, som selskabet ender med at vælge.

"Det gælder både geografisk og i forhold til industrier, hvor Columbus i dag er stærk inden for food, retail og manufacturing. Vi tror ikke på, at vi skal brede os ud over alle industrier," siger Keld Jersild Olsen.